Bibliografie van Wil Raymakers
• Dierenleed
Bibliografie van Thijs Wilms
• Dierenleed
BOES Integraal1


Wil Raymakers + Thijs Wilms • Saga Uitgaven
96 p. (HC)
Boes en zijn beestenboel

"Wie laat zich niet koeioneren? Boes Boes! Boes Boes!" Toen de tv-serie rond de getuinbroekte os eind jaren 1980 het scherm teisterde, waren we de grappen al wel wat ontgroeid, maar we herinneren ons nog als gisteren dat we een klein decennium vroeger de gags elke dag bij moeke uit de krant Het Volk knipten en een verzamelmapje aanlegden. En toen we bij een van de eerste lessen Latijn hoorden dat een koe in die dode taal bos (genitief: bovis) heette, hadden we zo'n donkerbruin vermoeden waar tekenaar Wil Raymakers en scenarist Thijs Wilms hun mosterd haalden voor de doopnaam van hun creatie.

Toen we hoorden dat Saga Uitgaven een Boes-integrale op de markt zou brengen, sprongen we een gaatje in de lucht. Elke avond een kleine portie beestige onderbroekenlol, daar is immers nog nooit iemand slechter van geworden! En ja, alles kwam terug: de apenstreken van de gorilla, de teckelmoppen, de spinnenwebbenhumor en de zebragrappen, we genoten weer als vanouds! We konden het zelfs niet opbrengen om het boek opzij te leggen, maar lazen dit eerste deel in twee grote rukken uit, iets wat we normaal nooit aanraden bij een dergelijke bundeling. Een dergelijke marathonlezing zorgt natuurlijk voor een lichte overkill (sommige grappen lijken toch wel hard op elkaar), maar dan blijft het smullen van de prachtige tekeningen van Raymakers. Wat nu — meer dan dertig jaar later — opviel, is dat zeker niet alle stroken een KT-label verdienen. We kunnen ons niet herinneren of de grap met de vogelschrik/exhibitionist ooit de krant haalde, maar we zijn er vrij zeker van dat onze tienjarige ik die niet begrepen zou hebben.

De integralepolitiek van Saga Uitgaven bevalt ons wel. De uitgever laat ons niet te lang op onze honger zitten en ook deel 2 staat al aangekondigd op hun site. De verwende lezer onder ons zal misschien wel een klein beetje teleurgesteld zijn: het achtergronddossier beperkt zich deze keer namelijk tot een summiere flaptekst. Misschien dat het gebrek aan een Franstalig voorbeeld voor deze leemte zorgt, want ons lijkt er toch wel wat te vertellen over deze reeks.

Op Catawiki is er net een grote Boes-veiling achter de rug. We waren verrast dat de meeste kavels (luxe-integrale + mapje + gesigneerde ex-libris + originele strook) de 80 euro niet overschreden. Boes is en blijft volgens ons toch een machtig ijkpunt in de tekstloze humorstrip.

> MARIO STABEL — juni 2016