Bibliografie van Mauro Boselli
• Tex Willer
TEX WILLER CLASSICS 5
De Bushwackers van Missouri


Corrado Mastantuono + Mauro Boselli • Uitgeverij HUM!
228 p. (SC)
Westerngenot

Op vier extra pagina's die dit album afsluiten wordt de reeks Tex Willer bondig en verhelderend voorgesteld en wordt er ook uitgelegd waarom de verhalen zich de ene keer tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861-1865 afspeelt en een andere keer erna zonder zich al te veel van elkaars chronologie aan te trekken. Het komt eigenlijk neer op wat Jean Van Hamme, een van de succesvolste stripscenaristen ooit, in onze reeks 13 keer XIII heeft verteld: als stripmaker moet je van een striplezer een bepaalde mate aan naïviteit, aan onschuld, verwachten of zelfs opdringen zodat de lezer het spel kan en wil meespelen. Stel je dus geen verdere vragen over waarom De Bushwackers van Missouri zich net na de Amerikaanse Burgeroorlog afspeelt.

Kort geschiedenislesje: Missouri hoorde bij de Noordelijke staten, maar het was wel een slavenstaat waarbij een groot deel van de bevolking sympathiseerde met de Zuidelijken. Voor de oorlog waren er in het grensgebied tussen Missouri en Kansas al talloze bloedige confrontaties. Missouri eiste van het zich bij de federale unie aangesloten Kansas dat ze de slavernij zouden blijven tolereren waarop de Bushwackers ontstonden, gewapende voorstanders van de slavernij uit Missouri, die aanvallen uitvoerden in Kansas. Ze terroriseerden kolonisten die ze ervan verdachten voor de afschaffing van de slavernij te zijn. Als tegenbeweging werden de Jayhawkers opgericht die zich tegen de bestrijders van de slavernijafschaffing richtten en zich tijdens de oorlog aan de zijde van de Noordelijken schaarden. Hun methodes waren niet veel beter dan hun opponenten. Ranger Tex krijgt de opdracht om onder kapitein Jude West te dienen, een Jayhawker, zogezegd als verkenner, maar in werkelijkheid moet hij er spioneren om te kunnen rapporteren over plunderingen bij burgers. De infiltratie lukt, maar er heerst argwaan. Al snel bevindt Tex zich met zijn kompaan Dick in een aardig wespennest.

In dit hard-tegen-hard-westernverhaal krijg je een stevige brok intriges, actie, confrontaties en vuurgevechten. Scenarist Mauro Boselli, die wel meer avonturen van Tex Willer op zijn actief heeft (ook in vertaling), heeft er duidelijk werk van gemaakt en houdt zijn focus op de hoofdintrige. Jean-Michel Charlier had hier een hele cyclus uit kunnen puren voor Blueberry. Nu krijg je een solide strip 228 pagina's puur westerngenot.

De tekeningen van Corrado Mastantuono komen overeen met het haastige, maar héél gedecideerde realisme waar Italiaanse en Spaanse tekenaars in grossieren. Wij zijn daar gek op! Hoe zij met gemak met zwart-witcontrasten spelen en allerlei technieken in arcering of een variatie aan tekenmateriaal gebruiken om dat realisme te verrijken, getuigt nog van het oude, ambachtelijke striptekenen.

In oktober verschijnt weer zo'n album, opnieuw op scenario van Boselli.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2016