Bibliografie van Michel Constant
• Bitume
• De Glimlach van Mao
• Mauro Caldi
Bibliografie van Jean-Luc Cornette
• Afdwalingen
• Central Park
• De Glimlach van Mao
• Morro Bay
• Tristan
IN HET MIDDEN VAN NOWHERE 1
Het Oor van de Zalm


Michel Constant + Jean-Luc Cornette • Le Lombard (Derde Graad)
48 p. (SC)
De erfenis van de zeiloorzalm
Het is herfst. De blaadjes vallen, de eerste snottebel bengelt aan een verdwaald neushaartje en het kindzonnetje op je vergeelde postkaart van Blankenberge Bad geeft haar laatste warmte af. En net op het moment dat die venijnige melancholie aan je tenen begint te knabbelen, ligt er een fijn stripje bovenop ons wekelijkse stripstapeltje.

Als je een hekel hebt aan de dwaze humor van Shrek of aan de betere nonsens van Foerster, sla je dit boekje beter over. De anderen kunnen zich verkneukelen door de geflipte westernavonturen van de charmante Elmore Edison. Hij gaat trouwen met zijn honnepon Abigael, de rijke erfgename van de Thompson-levertraanwafels. Deze freule, die gezegend is met het markantste van de O’Hara’s en de O’Timmens*, is helaas niet alleen oerlelijk, maar ook nog eens onvoorstelbaar dom. Op de vooravond van hun huwelijk, ontdekt Elmores vader dat zijn geluksknoop ontbreekt aan zijn kostuumbroek. Een knoop die gemaakt is uit het kraakbeen van een zeiloorzalm. Inderdaad! Terwijl ervaren hengelaars zich nu even verslikken, verklaren we ons nader. De zeiloorzalm is de moeilijkste vis om aan de haak te slaan omdat zijn grote oren elke plons opmerken. Of hij moest een middenoorontsteking hebben... Bovendien zijn de beestjes al een eeuw uitgestorven. Zonder die knoop wordt een aloude familietraditie verbroken. Elmore vertrekt naar het onherbergzame Nowhere op zoek naar het verloren kleinood.

Verantwoordelijk voor onze brede glimlach, is de Brusselaar Jean-Luc Cornette die ons dit jaar al opvallend verraste met het poëtische Central Park en het mysterieuze Morro Bay. Met deze afgeronde westernpastiche bewijst hij ook de lichtvoetige en tedere humor aan te kunnen. Even dartel is ook Michel Constant die zijn klare lijn (Bitume) over de haag gesmeten heeft en een groezelig ronde Theodoor Cleysters meets Lincoln-stijl aanmeet. Het geslaagde eindresultaat is een hartstikke gezellig albumpje. Fijn toch.

* Tip van de week: Herlees eens de volgende klassieker: Lucky Luke: Naijver in Painful Gulch door Morris en Goscinny.
> WOUTER PORTEMAN — oktober 2005