Bibliografie van Emmanuel Roudier
• De Strijd om het Vuur
• De Strijd om het Vuur
• De Strijd om het Vuur
NEANDERTHALER 3
De Meuteleider


Emmanuel Roudier • Daedalus
56 p. (SC)
Met de botte vuistbijl

Wanneer we ons niet onledig houden met het recenseren van strips klussen we ook nog wat bij als leerkracht geschiedenis. Dartel springen we langs de scharniermomenten van de vaderlandsche historiën en proberen we de leerlingen te boeien door allerhande weetjes uit onze mouw te schudden. Als historicus hebben we het altijd wat moeilijk gehad met de prehistorie. Door een gebrek aan ondubbelzinnig bronnenmateriaal heeft die periode toch altijd wat weg van een vage interpretatie. Telkens als een wetenschapper een of ander botje heeft opgedolven, vragen we ons onbewust af welke revolutie in het historisch denken dat weer met zich mee gaat brengen. Strips over de prehistorie lezen we dan ook best als een spannend avonturenverhaal en minder als een goed gedocumenteerde geschiedenisles.

De Strijd om het Vuur heeft zijn sporen al verdiend. We kenden al de roman La Guerre du Feu van J.-H. Rosny Aîné, die alleen de cyclus van Jean Auel over De Aardkinderen moet laten voorgaan in de categorie 'boeiende prehistorische avonturenverhalen'. Bekender nog is de romanverfilming van Jean-Jacques Annaud uit 1981, waar we vooral de kinnebak van Ron Perlman uit hebben onthouden. Hield men het toen nog bij wat gegrom en gehijg, in de strip spuien de personages mooie, lange volzinnen. Toch zijn we zeker wel mee met de stripadaptatie: het tempo ligt ongelooflijk hoog en je rolt echt van de ene actiescène in de andere. Het happy end is dan ook dubbel en dik verdiend.

Tekenaar Emmanuel Rodier heeft ook nog een andere oermensstrip lopen, waar hij trouwens ook het scenario voor verzorgt: Neanderthaler. Het verhaal deed ons in de verte wat denken aan Moby Dick, maar met deze keer een reuzebizon in de rol van white whale en een Neanderthaler als kapitein Ahab. Deze reeks heeft zeker ook zijn merites, maar moet het toch afleggen tegen de klassieker uit het eerste deel van deze bespreking.

Al bij al zijn we zeer blij met deze Praehistoriae-collectie van uitgeverij Daedalus. Waar is de tijd dat we het alleen met Toenga van Edouard Aidans moesten doen?!

> MARIO STABEL — juni 2016