Bibliografie van Sandro Raule
• Arthus Trivium
• Jazz Maynard
ISABELLAE 3
Dochters van √Čriu


Gabor + Sandro Raule • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Le nouveau Okko est arrivé

Het was hen bijna gelukt. Bijna. Bijna hadden we deze reeks niet meegenomen uit de stripspeciaalzaak. Was het de te voorspelbare cover? Was het onze lichte samoerai- en roninmoeheid? Wie zal het zeggen? Eén ding is zeker. We zijn nog nooit zo blij dat je het woord "bijna" altijd en overal kan vervangen door "niet helemaal". Waren we de reeks bijna vergeten te kopen? Helemaal niet! En gelukkig maar. Na een paar pagina's Isabellae wisten we het zeker: dit is de nieuwe Okko. Of toch bijna...

Na de slag van Dan-no-ura, die het einde van het roemrijke samoeraihuis van Taira inluidde, besloot Isabellae door het feodale Japan te trekken. Nu haar ouders — een stoere samoerai en een roodharige Keltische tovenares — dood zijn, wil ze maar één ding, en dat is haar vermiste jonge zusje Siuko terugvinden. De familieband moet hersteld worden. Kost wat kost. Al de rest, ook haar leven, kan haar gestolen worden. En zo zoekt de bedreven zwaardvechtster steeds verder haar grenzen op. Als premiejaagster gaat ze steeds roekelozer te werk en neemt de gekste klussen aan. Volledige roversbendes, een gevallen engel, piratenzombies,... niets is haar te gek om haar zusje op te sporen. Al snel krijgt Isabellae de steun van een gekke leerlingmonnik en een stoere vechtersbaas. Het is bijna Okko. Bijna. Niet helemaal.

Isabellae swingt immers veel meer dan de ronin van Hub. Je merkt aan alles dat de Spanse tekenaar Gabor uit de tekenfilmwereld komt. De afgehakte hoofden vliegen in het rond, er wordt getoverd met perspectieven en ook op de actielijntjes wordt er niet bespaard. We love it. Scenarist Sandro Raule koos voor zijn queesteverhaal niet de meest originele invalshoek — bijna hadden we hier ook Okko vermeld —, maar de schrijver van Jazz Maynard geeft er toch zijn eigen Keltische twist aan. En zo maken de Spaanse auteurs van Isabellae een frisse actiestrip voor een supergroot publiek. Je moest 'm al in huis hebben.

> WOUTER PORTEMAN — mei 2016