Bibliografie van Chris Sprouse
• Multiversity
Bibliografie van Karl Story
• Absolute Luthor / Joker
FLASH 4
Reverse-Flash


Francis Manapul/Scott Hepburn/Chris Sprouse/Karl Story/Keith Champagne + Francis Manapul/Brian Buccellato • RW Uitgeverij
176 p. (HC)
De pijn van gisteren kan de kracht zijn van vandaag

RW Uitgeverij heeft een nieuwe comicbundeling uitgebracht van DC-held Flash waarin de strijd tussen hem en de Reverse-Flash centraal staat. Francis Manapul en Brian Buccellato verzorgden voornamelijk het scenario en de tekeningen. In de bundeling komen de comics 20 tot en met 25 aan bod, met nog een klein extraatje: Flash 23.2. Laatstgenoemd verhaal is een kort biografietje van de Reverse-Flash.

Barry Allen alias Flash krijgt te maken met een moordenaar die mensen in zijn nabije omgeving ombrengt. Eerst 'viel' Albert van een gebouw, maar dankzij een vreemde schotel met allemaal camera's kon Flash zien dat hij geduwd werd door iemand die ook de speedforce beheerst en zijn embleem gebruikt. De zoektocht naar de dader kan beginnen! Eerst loopt het spoor naar Kid Flash. Na een lange achtervolging (en een wereldreisje) beseft Barry dat Kid Flash uit de toekomst komt en niets te maken heeft met de speedforce en de moorden. Verdachte één valt weg. Daarna verdenkt Barry professor Darwin Elias, een voormalig vriend. Hij zou de krachten willen afnemen van iedereen die in contact is gekomen met de speedforce zoals Albert, Marissa, Gomez, Iris en Barry zelf. Ondertussen zijn de eerste drie al vermoord, dus neemt Barry Iris in bescherming. Ook hier heeft Flash het mis. De superheld vlucht met Iris naar de zoutvlaktes in Utah waar ze een brokstuk van een ontplofte monorail vinden. Het DNA dat nog op het toestel hing, was van de dader: de omgekeerde Flash. Driemaal is scheepsrecht, ook in dit verhaal. Het komt in het lab van dokter Darwin Elias tot een confrontatie tussen Flash en de schurk die verdacht sterk op Flash zelf lijkt. Toch kan de omgekeerde Flash iets anders: hij kan de tijd terugdraaien en dit is ook zijn motief voor de meerdere moorden. Hij put kracht uit de speedforce die de vermoorde vrienden van Barry bezaten om zo de tijd terug te kunnen draaien omzijn jeugd te veranderen. Het komt tot een harde confrontatie met de nodige onomatopeeën die we gewoon zijn van comics.

Een belangrijke nevenlijn die later bij de hoofdlijn komt, is die van broer en zus Daniel en Iris. Daniel heeft lang in de gevangenis gezeten en wilt zich verzoenen met zijn zus. Iris lijkt hier eerst op in te gaan, tot ze na een DNA-onderzoek weet dat de omgekeerde Flash eigenlijk haar broer is. In Flash 23.2 vertelt Daniel meer over zijn jeugd en hoe zijn vader hem het leven zuur maakte. Het motief om hem in zijn jeugd te vermoorden wordt alsmaar duidelijker. We komen hier ook te weten hoe de gewone jongen veranderde in de omgekeerde Flash. De bundeling eindigt met een verhaal over de eerste ontmoeting tussen Barry en Iris in een zaak over Icarus, een soort drugs die junkies van binnenuit doet ontbranden.

Het scenario en de tekeningen mogen er absoluut zijn. De tekeningen bezitten een grote vorm van dynamiek en het scenario zorgt ervoor dat de gevoelens van de personages volledig naar boven komen. Het is niet louter een actiecomic, integendeel. De gevoelens en het karakter van de figuren zorgen voor een diepgaande verhaallijn. Over de hoofdvraag in deze bundel durfden we zelf ook nadenken: zou jij de tijd terugdraaien om jouw leven beter te maken als dat ten koste gaat van anderen? De extra pagina's met onder andere coverschetsen en tekeningen kunnen we altijd appreciëren!

> SEPPE COOLS — juni 2016