Bibliografie van Fabien Bedouel
• Een Lange Bloedige Nacht
Bibliografie van Patrice Perna
• Joe Bar Team
KERSTEN 
De Lijfarts van Himmler


Fabien Bedouel + Patrice Perna • GlĂ©nat
96 p. (HC)
Masseur, verrader of held?

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al ruim zeventig jaar geleden is afgelopen, is het nog steeds actueel. Herdenkingen vinden (gelukkig) nog regelmatig plaats, musea worden nog steeds goed bezocht en zelfs op stripgebied blijft het een boeiend thema voor jong en oud. Nog steeds verschijnen er verhalen die meer dan de moeite waard zijn en die zich in dit wrede tijdperk afspelen. De bekendste nazi is ongetwijfeld Adolf Hitler. Maar namen van oorlogsmisdadigers als Rudolf Hess, Adolf Eichmann, Joseph Mengele, Hermann Göring en zeker Heinrich Himmler klinken veel mensen nog steeds bekend in de oren. Al is het maar uit de boeiende geschiedenislessen van school. Soms hoor je ook andere verhalen uit deze oorlog. Van minder bekende personen die toch grote daden hebben verricht. Raoul Wallenberg en Oskar Schindler (zie de film Schindler's List) hebben vele mensenlevens gered en dat geldt ook voor de relatief onbekende Felix Kersten.

En juist over deze Finse masseur is het stripalbum Kersten bij uitgeverij Glénat verschenen. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar daarom niet minder interessant. Deze Kersten wordt de persoonlijke masseur van Himmler en verhelpt zijn maagklachten die steeds vaker optreden. Langzaam aan wordt Kersten de vertrouweling van Himmler, maar niet iedereen in diens omgeving is daar zo blij mee. Kersten wordt verdacht van verraad. Zal hij de oorlog weten te overleven terwijl hij balanceert op een dun koord?

Voor lezers die meer over de Tweede Wereldoorlog willen weten, is dit verhaal zeker de moeite waard. Met name voor onze Nederlandse lezers (maar ook voor alle anderen) is het interessant omdat een deel van het verhaal zich in Den Haag afspeelt. En over het personage Himmler is nog niet veel verschenen.

Verwacht geen spionageverhaal met veel actiescènes, maar je krijgt wel een goed opgebouwd en historisch verhaal. Voor de tekeningen alleen zouden we het niet kopen hoewel ze goed passen bij het verhaal. In het begin hadden we wel wat moeite om bepaalde personages te herkennen. Maar gaandeweg het verhaal waardeer je de tekeningen steeds meer en nu we het album uit hebben, blijven ze ons bij.

> DAI HEINEN — juni 2016