Bibliografie van Fréderic Brrémaud
• Artemis
• De Avonturen van Babbel & Boef
• Kochka
• Lola Bogota
• Love
• Robin Hood
MIAUW! 3
Kattenkronkels


Paolo Antista + Fréderic Brrémaud • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Time spent with cats, is never wasted

Dark Dragon Books brengt inmiddels het derde album van de gagreeks Miauw! door Paola Antista en Frédéric Brrémaud vol herkenbare, vaak grappige momenten over het leven van de kat en haar baasje. Het duo heeft geprobeerd om dit alles op een energieke, soepele manier over te brengen, wat ze ook vast en zeker gelukt is met het nieuwste deel.

Manon, het hoofdpersonage, schetst bijna elke bladzijde een situatie die ze meemaakte met één of meerdere van haar talrijke katten, zoals Morris, Bolletje en Frommel. Ze beleven veel hilarische, maar soms ook ontroerende avonturen, altijd omhuld in een mooi, origineel scenario. Af en toe geeft Manon zelfs tips aan de lezer en lijkt het alsof ze tegen ons spreekt.

Die verschillende situaties gaan bijvoorbeeld over kattenspeeltjes die niet gebruikt worden, katten die in elk gat willen duiken, de vlooienplaag,... Daarnaast spelen de baasjes ook een belangrijke rol in deze reeks. Zo hebben de grootouders van Manon een klein katje gevonden en doet Manon er alles aan om het baasje te vinden. De liefde en de moeite die het meisje stopt in die zoektocht is ontroerend en het deed ons glimlachen wanneer ze uiteindelijk het baasje heeft gevonden op honderd kilometer van haar woonplaats. Dit toont nog maar eens aan wat voor dierenvriend de mens kan zijn.

In het nieuwste album zijn ook andere kortverhalen opgenomen, bijvoorbeeld over een toneelstuk met een witte en een zwarte prins. Dit fragment heeft veel weg van een Disney-sprookje waarin draken, ridders en prinsessen niet ongebruikelijk zijn. Maar het mag soms eens iets anders zijn. Toch maakt de mooie variatie tussen één paginasituaties en korte, chronologisch opgebouwde verhalen het boek leuk om te verslinden. Bovendien is het scenario met een grote vorm van bedachtzaamheid tot stand gekomen en in combinatie met de soepele, dynamische tekeningen van Paola Antista kunnen we alleen maar vaststellen dat dit een goede combinatie is. De grote ogen van de personages hebben veel weg van een mangafiguurtje, maar dat nemen we er graag bij.

Kattenkronkels is een fijn stripalbum dat ons zowel kon doen lachen als ontroeren. Kattenliefhebbers kunnen zich misschien wel herkennen in Manon of je kunt misschien een van de katten in het verhaal spiegelen aan je eigen kat of die van de buren.

> SEPPE COOLS — mei 2016