Bibliografie van Craig Thompson
• Een Deken van Sneeuw
• Habibi
• Ruimtekruimels
CARNET DE VOYAGE 


Craig Thompson • Oog & Blik
224 p. (HC)
Dagboek van een rasverteller
"Dit is niet 'het Volgende Boek!, maar eerder een nevenproject dat ik louter voor mijn eigen plezier heb gemaakt", zo waarschuwt auteur Craig Thompson ons in zijn voorwoord bij Carnet de Voyage. Dit reisdagboek bevat een grafisch verslag van Thompsons reis door Europa en Noord-Afrika in 2004. Ondanks zijn waarschuwing willen we Carnet de Voyage zeker voldoende aandacht geven, want van een rastalent als Thompson is zelfs een tussendoortje de moeite waard. Hij beschikt over het talent om de dagelijkse belevenissen tijdens een reis iets universeels en herkenbaars mee te geven.

Het Europese deel van zijn reis bestond hoofdzakelijk in het houden van interviews en signeersessies, waardoor Carnet de Voyage een interessant beeld achter de schermen toont. Het Afrikaanse deel bevat dan weer duidelijk de verwondering die elke westerse toerist ondervindt bij de eerste contacten met deze zuiderse culturen. Wat Carnet de Voyage ook een meerwaarde geeft, is de eerlijke en zelfrelativerende toon waarin het album is gedrenkt. Soms balanceert Thompson op het randje van het irritante zelfbeklag, maar net die kleine menselijke kantjes maken dit verslag zo herkenbaar. Na het vele jaren zwoegen aan Een Deken van Sneeuw had hij zin om een meer 'spontaan' album uit te brengen. Zo ontstond dit schetsboek dan ook tijdens de reis en werd de Engelse editie nauwelijks enkele maanden nadien al gepubliceerd.

Op Het Volgende Boek is het wellicht nog minstens een jaar wachten, dan zou Habibi moeten verschijnen. In tussentijd wacht er wel nog een bundel van kortverhalen op publicatie. Maar laten we vooral niet vergeten dat Carnet de Voyage veel meer is dan een grafische schnabbel en ons integendeel de veelzijdigheid van deze jonge Amerikaan toont.
> MARC BASTIJNS — oktober 2005