Bibliografie van Robert Kirkman
• Marvel Zombies
• Walking Dead
OUTCAST 1-2-Boek 1
1. Omgeven door Duisternis - 2. Verlicht de Weg - Boek 1


Paul Azaceta + Robert Kirkman • Silvester
152 p. (HC & SC)
Sterke zwaktes

Met enige bombarie, en in zowel softcover als een hardcoverbundeling van de eerste twee delen, verschijnt deze nieuwe reeks van scenarist Robert Kirkman, meneer Walking Dead. Outcast met Walking Dead vergelijken is even stompzinnig als het ontkennen van de opwarming van de Aarde... en toch gebeurt het.

Maar goed, in Outcast begeven we ons op het pad van het exorcisme. Kyle Barnes, voormalig assistent van een Amerikaanse pastor die gespecialiseerd is in het uitdrijven van demonen, leeft teruggetrokken van zijn familie en vrienden. Hij beging een fout in zijn verleden en dat nemen er velen hem nog kwalijk. De waarheid zouden ze toch niet geloven. Pastor Anderson komt hem echter vragen hem opnieuw te assisteren bij een duiveluitdrijving. Ineens helpen kruisbeeld en gewijd water niet meer, maar wel de aanraking van Kyle met het slachtoffer. Wat is er allemaal aan de hand? En wie is die vreemde figuur die het pad komt kruisen van de pastor en het over verboden kennis heeft?

De eerste delen verlaten snel het pad van de kennismaking om dieper door te dringen in het getraumatiseerde brein van Kyle Barnes. We zouden ons hier kunnen wagen aan een opsomming van films en boeken (van The Exorcist tot Stephen King) die volgens ons in dezelfde periferie rond Outcast zijn te vinden, maar dan doen we de zelfstandige kwaliteiten van Outcast oneer aan. Kirkman jongleert met ingrediënten als familie, mysterie, doodslag, religie, wantrouwen, angst en meer van dat fraais. Op de juiste momenten gaan de poppen aan het dansen, maar altijd blijven de personages nadrukkelijk op de voorgrond staan. Hun zwaktes zijn de sterkte van de scenarist.

De tekenstijl van Paul Azaceta heeft een vette penseellijn wat ideaal is om met zwart-witcontrasten te spelen en zo de duistere dimensie van het verhaal te versterken. De rudimentair ogende inkleuring met een beperkt palet is een bijkomend pluspunt.

Outcast is wat ons betreft als een duivel uit een doosje verrassend uit de startblokken geschoten.

> DAVID STEENHUYSE — april 2016