Bibliografie van Alexandre Tefenkgi
• Jean van Florette
• Stille Helden
Bibliografie van Jim
• De Erectie
• De Parasiet
• Een Klein Boekje
• Een Nacht in Rome
• Fee en de Tedere Robots
• Helena
• Mooie Momenten
• Reign
• Yiu
WAAR ZIJN DE MOOIE DAGEN? 1


Alexandre Tefenkgi + Jim • Saga Uitgaven (Collectie Bamboe)
72 p. (HC & SC)
Rare cadeaus

In dit jaar van Jim verschijnen met de regelmaat van het striplezend vermogen bij Saga Uitgaven nieuwe albums getekend Thierry Terrasson. Afijn, niet 'getekend', want de auteur aka Jim, die in geen enkele stripbibliotheek mag ontbreken met zijn Een Nacht in Rome, laat het tekenwerk al eens aan anderen over. Zo kregen we dit jaar al een Nachtelijk Romeins interview- en schetsboek, twee fijne Kleine Boekjes (tekeningen Mig), in juni en juli twee Helena's voor de prijs van twee (tekeningen Louis Chabane, softcover in september) en in oktober wachten ons nog Mooie Momenten wanneer we de vertaling van twaalf kortverhalen te lezen krijgen (enkel in hardcover). Deze kers op de taart wordt ons geleverd door Jim zelve.

Daartussen nog mogen we ons met de hoofdpersonages afvragen: waar zijn de mooie dagen? Een typische vraag voor een midlifecrisis. En inderdaad, zoals opmerkzame lezertjes kunnen zien in de preview van het eerste deel van dit tweeluik op hun favoriete stripfansite worstelt Hugo (een mangaletteraar met literaire ambities) met het veertig worden, zijn uit eigen initiatief inwonende moeder, zijn mooie, maar pittige vrouwtje, zijn bezwangerde vriendin en — bovenal — de zelfmoord van zijn beste vriend Fred. Hij en zijn twee vrienden krijgen bij de notaris een postuum cadeau van Fred. Etienne krijgt een boek van Sartre, Jean-Marc een accordeon en operatickets, Hugo een eenwieler en een katapult. De drie vrienden breken zich het hoofd over de diepere betekenis van deze onbegrijpelijke geschenken. Welke bedoeling heeft de door liefdesverdriet depressief geworden Fred gehad met zijn goed voorbereide afscheid voor zijn blijkbaar niet zo spontane zelfmoord? Hugo's leven gaat snel bergafwaarts wanneer hij Alice opbiecht dat hij in een ander bed enkele mooie dagen heeft doorgebracht en hij dreigt zelfs een helemaal te ontsporen wanneer hij via het oude gsm-nummer van Fred bij een bejaarde man uitkomt die zijn onwillige pseudo-Fred en telefonische biechtvader wordt. In deel 2, dat volgende maand verschijnt, blijken die geschenken belangrijke keerpunten in de levens van Hugo's vrienden te veroorzaken. Hoe het met Hugo en zijn gesjeesde leven verder gaat, wordt later duidelijk. En de titel van het tweeluik dan ook.

Jim heeft met Waar Zijn de Mooie Dagen? een mooi, traag en menselijk verhaal geschreven over gewone mensen, iets waar hij erg goed in is. De lezer voelt zich onvermijdelijk betrokken bij het lot van Hugo en de zijnen en wordt geprikkeld door de vragen die de zelfmoord en de rare cadeaus oproepen. De tekeningen van Alexandre Tefenkgi (bij sommigen gekend als auteur en tekenaar van de vliegtuigenstrip Stille Helden) zijn flawless en passen bij Jims eigen œuvre. Een prima smaakmaker voor de rest van het Jim-jaar en alleszins steviger en voedzamer kost dan Een Klein Boekje. De lezer wordt door Jim gedwongen stil te staan bij waarden als vriendschap en liefde en opgeroepen niet in het verleden of de toekomst te leven, maar van elke nieuwe dag een mooie herinnering te maken. Door bijvoorbeeld dit tweeluik te lezen.

> KOEN DRIESSENS — april 2016