Bibliografie van Ype Driessen
• 3Hoog
• De Uitgeverij
• De VrijMiBoys
• Ype+Willem
• Zoo & Zo
YPE 9
LAT


Ype Driessen • Strip2000
96 p. (SC)
Het is maar om te lachen

Ook deze maand vergast uitgeverij Strip2000 ons met een hele lading verse humorstrips. En de oogst is deze keer zeer goed te pruimen.

Dating for Geeks van Kenny Rubenis moeten we zeker niet meer voorstellen. Verwacht je aan meer van hetzelfde over dateproblemen, Star Wars-perikelen (A New Hope was trouwens de titel van de eerst uitgebrachte Star Wars-film) en ICT-stuff. We vreesden een dik jaar geleden dat de spoeling misschien wel eens heel dun zou kunnen worden, omdat de geeksvijver toch ook weer niet zo diep is, maar we geven hier graag ons ongelijk toe. Rubenis gaat soms voluit voor het cliché, maar laveert er even vaak heel handig omheen. Vooral het serietje rond Jasper en het datingbureau kon ons uitermate bekoren. Liefhebbers van het genre moeten zeker de Channel 4-serie
The IT Crowd een keertje uitchecken: superieure humor in een gelijkaardige setting.

Eigenlijk behoren we al lang niet meer tot de doelgroep die Flip van Willem Ritstier beoogt, maar stiekem genoten we toch mee van de belevenissen van het kleine ettertje. De gags in deze Op naar de Top! dienden in de eerste plaats als opfleuring van het tijdschrift Kidsweek en mikken op een lagereschoolpubliek. Toch konden we zelf een stomme grijnslach niet onderdrukken bij de grappen over de giraf met hoogtevrees en de problemen met de doelman van hun sportclub. Een guilty pleasure voor zowel de beginnende als de iets meer ervaren lezertjes dus.

Het werk van Ype Driessen hebben we steeds links laten liggen bij de stripboer. Zijn fotostrips voelden lang als onecht aan: te gemakkelijk, te weinig métier, te weinig tout court. We stelden onze mening pas bij toen we doorhadden dat hij ook het voornaamste creatieve brein achter de gagstrip De Uitgeverij was en dat er best wel wat werk in grap, setting en lay-out kroop. Sindsdien is de man hier dan ook een vaste waarde geworden. In LAT (het negende deel alweer) trekt Ypes vriend Nico voor enkele maanden naar Freiburg om te studeren. Vele jokes zijn dan ook opgehangen aan deze langeafstandsrelatie, maar ook vegetarisme, afvalproblemen en de obligate gayclichés passeren de revue.

> MARIO STABEL — maart 2016