Bibliografie van Laurent Astier
• Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940
DODE HOEK 1
De Hayabusa-bende


Laurent Astier + Xavier B├ętaucourt • Gorilla
48 p. (HC)
Dode Hoer?

Rond strips met motors, wagens en vliegtuigen heeft Paquet heuse stripcollecties gecreëerd. Gorilla heeft ze er maar uit te plukken. Dode Hoek bijvoorbeeld is er voor de motorfans, maar liefhebbers van goeie (politie)thrillers mogen ook meelezen.

In de hoofdrollen: een ex-gevangene die onterecht van een moord wordt beschuldigd omdat hij zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats tijdens een overval bevond en ook nog eens op eenzelfde motor rijdt als de Hayabusa-bende (genoemd naar de Japanse motors waar ze op rijden), een meisje wiens broer (een stuntrijder) de dood vond tijdens de overval en een flik die het op een akkoordje moet gooien met de twee voornoemde figuren om schot in de zaak te krijgen. Dit afgeronde misdaadverhaal van scenarist Xavier Bétaucourt doet wat het moet doen: entertainen op een vlotte manier.

Van tekenaar Laurent Astier verscheen in 2015 nog het prima one-shot Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940. Dode Hoek vinden we eigenlijk nog beter getekend. Door de inkleuring oogt het morsiger dan het klaardere Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940 terwijl zijn zin voor afwisseling in camerastandpunten, perspectieven, beeldkadrage en bladschikking voor een prettige lees- en kijkervaring zorgen. Vooral in de actiescènes excelleert hij. Daar hadden we er ook een heel pak meer van willen zien. De cover belooft eigenlijk meer actie op de motor dan werkelijk het geval is.

Nog dit: in de stripwinkel die we wekelijks bezoeken, werd er wat gelachen met de titel op de cover. Er is niet eens een dirty mind voor nodig om daar Dode Hoer van te maken.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2016