Bibliografie van Tim Sale
• Batman: De Lange Halloween
• Catwoman: Rome Zien en Sterven
• Superman: Kryptonite
• Superman: Voor Alle Seizoenen
Bibliografie van Jeph Loeb
• Batman
• Batman: De Lange Halloween
• Catwoman: Rome Zien en Sterven
• Superman: Voor Alle Seizoenen
BATMAN: HAUNTED KNIGHT 
Deluxe


Tim Sale + Jeph Loeb • RW Uitgeverij
192 p. (HC)
Voorbode van een monument

Batman: Haunted Knight is een verzameling van drie afgeronde Halloweenspecials door Tim Sale en Jeph Loeb. Het zijn verhalen die dateren van 1996. Na één Halloweenspecial kreeg het duo de smaak te pakken. Er volgde nog zo'n special en vervolgens nog een. In al hun enthousiasme — geruggensteund door uitstekende verkopen — wilden ze een reeks specials uitbrengen, een jaar en dertien nummers lang. Dat werd het eerder door RW Uitgeverij vertaalde De Lange Halloween, nog altijd een van de beste Batman-klassiekers.

In het eerste verhaal Angsten sterft Batman bijna van angst terwijl hij gevangen zit in een reuzelabyrint van giftige doornen. Enerzijds heeft hij te maken met de schurk Scarecow, maar anderzijds hangt zijn leven nog het meest aan een zijden draadje door een vrouw. Waanzin gaat over James Gordons dochter Barbara die door Mad Hatter gekidnapt wordt. Hij dwingt haar om deel te nemen aan een bizar theepartijtje met andere ontvoerden. Gordon en Batman proberen haar te redden. Dit verhaal is geïnspireerd op het werk van Lewis Carroll (Alice in Wonderland). Geesten is een Batman-versie van het klassieke kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens met Bruce Waynes vader in de rol van Jacob Marley, de overleden voormalige partner van Scrooge, het hoofdpersonage uit het oorspronkelijke verhaal. De drie geesten van het verleden, het heden en de toekomst worden ingevuld door respectievelijk Poison Ivy, The Joker en Pietje de Dood (voor de Vlamingen) of Magere Hein (voor de Nederlanders), maar diens ware gelaat is even schrikken voor Bruce.

In elk van de verhalen met succulente eindes worstelt Bruce weer met zijn identiteit of krijgen we een paar keer een flashback uit zijn jeugd te verwerken. Deze keer viel ons vooral de rol van butler Alfred op. Wat zouden Bruce en Batman eigenlijk zijn zonder die steun en toeverlaat, die surrogaatvader en beste vriend? Sale en Loeb hebben er ook een miniparade van markante schurken van gemaakt. Pinguïns rol in Geesten vonden we nog het best, ook al is zijn optreden slechts kort, maar krachtig. En wat ziet hij er fantastisch uit met zijn bek vol minitandjes, spitse neus en monocle onder een fel behaarde wenkbrauwboog. Batman zelf is ook geweldig vormgegeven. De lange puntoren verwijzen naar oudere tijden. Alleen het gezicht van Bruce Wayne is saai, generiek, vormeloos haast.

Haunted Knight was als voorbode voor een monument in de comicgeschiedenis meer dan zomaar een vingeroefening in drievoud. Het leverde een volwaardige verzameling thematische verhalen op.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2016