Bibliografie van Fred Weytens
• De Tijgerwals
• Gold of the Dead
Bibliografie van Hub
• Okko
ASLAK 3
Het Midden van de Mast


Emmanuel Michalak + Fred Weytens/Hub • Silvester
48 p. (HC)
Dartelend in de vreemde wereld

In het eerste deel werd de zoektocht van de broers Skeggy, Sligand en Knut succesvol afgerond. Ze vonden de eerste verteller en maakten hem zijn boek afhandig. Op naar huis om hun koning te verblijden met nieuwe verhalen en hun moeder te bevrijden, denk je dan, maar helaas, de zoektocht bracht hen naar de watervallen aan het eind van de wereld en de weg terugvinden is niet vanzelfsprekend. In het tweede deel verkennen ze deze nieuwe wereld en maken ze kennis met een woest volk, het duiveltje Frowin en komen ze — per ongeluk — in het bezit van de sleutel van Vimund, een fibula die de middelste mast zal openen. Ondertussen blijft Roald Eenoog ze op de hielen zitten en wordt de knappe Vikingkapitein Brynhild een ware love interest.

En zo komen we bij deel 3. De bemanning van de Aslak en de Markvart gaan elkaar te lijf, maar sluiten al vlug een wapenstilstand om het orakel Dankrad, in het bezit van de sleutel van Vimund, te redden uit de klauwen van de woestelingen die hem ontvoerd hebben. Ondertussen probeert Almarik zoete broodjes te bakken met Brynhild, maar komt van een kale reis thuis. Rode razernij veroorzakende vruchten, uit de kluiten gewassen varkens, een in grotten levend volk en een ondergrondse rivier brengt de Vikingen en de ontsnapte Dankrad bij de poort van Vimund. Terug naar huis, denk je dan, maar helaas, de volgende halte is het dodenrijk...

Scenaristen Fred Weytens en Hub laten ons uitkijken naar het volgende deel en dat is nu juist de essentie van een goed verhaal. Spannend, rauw, onverwachte plotwendingen en humor. Wat wil een mens nog meer? De personages dartelen rond in de vreemde wereld, nu eens op het randje van het belachelijke, dan weer bloedernstig, oog in oog met het gevaar.

Emmanuel Michalak is een tekenaar zoals wij die graag hebben. Aslak hoort thuis in het rijtje Asterix, Lanfeust, Ythaq, Op Zoek naar de Tijdvogel. Stuk voor stuk reeksen waar het tekenwerk ons laat genieten van de details en de expressies. En vergeten we ook de inkleuring van Sébastien Lamirand niet. Niet exuberant, maar steeds de juiste toets om de juiste sfeer op te roepen.

Deel 4, De Wereld van het Niets, is in voorbereiding. Niets zal ons tegenhouden om dit album aan te schaffen.

> JOHAN DECLOEDT — maart 2016