Bibliografie van Henk Kuijpers
• Agent 327
• De Avonturen van Hel
FRANKA 23
Geheim 1948


Henk Kuijpers • Uitgeverij Franka
48 p. (HC & SC)
Het Nederlandse nichtje van Blake en Mortimer

Als er een wedstrijd zou worden georganiseerd voor de beste Nederlandse striptekenaars dan zou Franka-tekenaar Henk Kuijpers wel eens zomaar met de hoofdprijs aan de haal kunnen gaan. Zijn tekenstijl is uniek te noemen en zijn tekeningen staan altijd bol van de details. Bladerend door dit nieuwste Franka-avontuur leek het wel een rondreis langs bekende Nederlandse gebouwen: treinstation Amsterdam Centraal, luchthaven Schiphol, het centrum en de nieuwe markthal van Rotterdam zijn enkele voorbeelden die fraai en gedetailleerd in beeld worden gebracht. Met elk album lijkt Kuijpers zich net weer iets te overtreffen dan het voorgaande.

Vooraf hoopten we dat ons dit keer een hele introductie over kunstenaars en mode-intriges worden bespaard en dat stripbabe Franka eindelijk een keer een spannend avontuur op een exotische locatie zou beleven. Voor een deel worden we onze wenken bediend. Net als we beginnen te vermoeden dat het weer een museumthriller wordt, trekt Kuijpers bekwaam de avonturenkaart en verplaatst hij het verhaal naar Portugal. Daar komt Franka op het spoor van een roof die begon tijdens het nazitijdperk en verder ging tot 1948. Hoe dit afloopt lezen we in het volgende album met de titel Operatie Roofmoord.

Verwacht geen actierijke achtervolgingen of vele actiescènes, maar wel een verhaallijn die zich in de stijl van de betere Blake en Mortimers rustig ontwikkeld en steeds interessanter wordt. Een andere overeenkomst is de grote hoeveelheid tekst. Met deze nieuwe Franka ben je als lezer wel even zoet en dat mag ook wel voor de forse prijs van bijna 10 euro voor een softcover.

> DAI HEINEN — maart 2016