Bibliografie van Salvador Larroca
• Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog
• Star Wars: Darth Vader: Schaduw en Geheimen
• Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: Tussen de Sterren
Bibliografie van Kieron Gillen
• Iron Man
• Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog
• Star Wars: Darth Vader: Schaduw en Geheimen
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: Rebellengevangenis
STAR WARS: DARTH VADER 2


Salvador Larroca + Kieron Gillen • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Weelde

Zowel de Star Wars-reeks Darth Vader als Skywalker Slaat Toe verschijnt in drie delen en hangt een beetje aan elkaar door gemeenschappelijke situaties. In Skywalker Slaat Toe volgen we voornamelijk de kant van de rebellen, met Luke Skywalker en zijn maatjes kort nadat ze de eerste Death Star hebben vernietigd en daarna de aanval hebben ingezet op de grootste wapenfabriek in het heelal. Luke treurt om de dood van Ben Kenobi en weet zijn Jedikrachten nog niet ten volle te benutten. De jongen is nog zoekende. Hij verwijt zich van alles en zet koers naar Tatooine. Ondertussen bezoekt Darth Vader Jabba the Hutt. Die vette pad weet toch echt wel veel. Hij licht Vader in over iets dat het verdere verloop zal bepalen, trouwens ook van de film die na A New Hope kwam.

In de reeks over Darth Vader heeft de schurk de voor hem nog onbekende jongeling Luke opgemerkt. Vader is min of meer buitenspel gezet door keizer Palpatine en oppergeneraal Tagge naar wie Vader geacht is te luisteren. Hij heeft ook weet van een samenzweerder die met de keizer heult. De zwijgzame Vader moet hulp zoeken. Het vinden van een eigen leger is aan de orde, maar ook de diensten van een meisje, dokter Aphra, gaat Vader rechtstreeks aan haar vragen. Op het ruimteschip Ark Angel, een wereld die in feite in quarantaine is, zocht ze een protocoldroïde. Haar technisch vernuft en programmeerkwaliteiten om uitgeschakelde droïdes weer te activeren, komt van pas voor Vader. En zo wordt 0-0-0 of Triple-Zero in werking gezet. Deze soortgenoot van C-3P0, maar dan met donkergrijze glans, is gespecialiseerd in etiquette, verhoudingen, vertalen en marteling. De activatie van een astromech, het soort robot als R2-D2, kan er ook nog bij. Die blikken doos op drie wielen is een heuse killer robot.

Skywalker Slaat Toe is er duidelijk uk online casino bonuses voor de liefhebbers van de oorspronkelijke personages aan de goede kant van de Force. Je krijgt waar je je aan mag verwachten en dat is een correct verhaal waar je je als Star Wars-fan mee kan amuseren. Darth Vader daarentegen biedt meer. Meer diepte in de Vader-figuur door een wankeler psychologie en een uitzonderlijk gevormd gezelschap van een opperschurk, een meisje dat haar bewondering met kordaatheid uit en geen vrees heeft voor Vader en twee droïden die de zwarte tegenpool vormen voor de comic relief uit de gekende flms.

Beide reeksen stralen een en al professionaliteit uit die extra hoofdstukjes toevoegen aan de eerst uitgebrachte filmtrilogie. Het enthousiasme van de makers springt eruit. Toch is het vooral de reeks Darth Vader die we het interessantst vinden. Verschillende Star Wars-reeksen blijven elkaar maar overtreffen en aanvullen Dit is pure weelde.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2016