Bibliografie van Dieter vdo
• Snow
FANTOMIA 


Dieter vdo • Bries
72 p. (HC)
Salontafelboek

Na zijn tekstloze debuutalbum Snow dat in 2014 bij Bries verscheen, zijn we opnieuw welkom in de wondere wereld van Dieter VDO's fantasie.

Het aardige sneeuwmannetje Snow beleeft twee korte avonturen die een eigenaardige combinatie zijn van kinderlijke flair en zoete horror. Als er een verschrikkelijk uitziend monster opduikt, dan is dat snel gevloerd, bijvoorbeeld met een sneeuwbal. Angstaanjagend wordt het dus nooit, vrolijk is het altijd. De rest van het album is gevuld met grote, prachtige kijkplaten waarop je heel wat bekende figuren uit de populaire cultuur (strips, films, tekenfilms) zal herkennen. Een geïllustreerde Wildflifespecial over HoHo's (blauwe figuurtjes waarvan er eentje door Smurfen doormidden wordt gezaagd), een persoonlijkheidstest, losse illustraties en andere vondsten met onder meer vleesetende groenten, de geboorte van een verzekeringsgent en fashionpagina's. Veel onzin, weinig zin, veel visueel spektakel, weinig inhoud, veel fantasie, weinig samenhang.

Fantomia is opnieuw een heel verzorgde uitgave die je in een twintigtal minuten hebt uitgelezen. Laat het echter liever een tijdje liggen op je salontafel want als artbook kan het nogal tellen. Elke losse sprokkel is een langduriger kijken waard. Liefst niet in één keer erdoor jagen dus.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2016