Bibliografie van Edwin Wouters
• Edwin Wouters Gebundeld
JOMMEKE 279
Fifi de Speurneus


Gerd Van Loock + Edwin Wouters • Ballon Comics
48 p. (SC)
Schoothond XL

Is het een genetisch gemanipuleerde Maltezer? Of een Samson op groeihormonen? Gokken we op een Bearded Collie die op een dieet van proteïneshakes staat? Of toch maar op een Bichon Frisé die een kuur bij dokter Ferrari achter de rug heeft? Jef Nys bleef altijd wat vaag over de pedigree van het schoothondje van gravin van Stiepelteen en ook hondenrassen.nl laat ons hier jammer genoeg in het ongewisse. Feit is dat we altijd zeer vrolijk worden als Fifi door het beeld dartelt, meer nog dan bij Pekkie of Tobias.

Als Fifi een speurhondenwedstrijd glansrijk weet te winnen, worden onze helden gecontacteerd door de vrouw van een vermiste ontdekkingsreiziger om haar man te helpen zoeken. De zoektocht brengt hen tot in de Boliviaanse jungle waar ze op een onbekende indianenstam stoten.

Het scenario is nog eens van de hand van oudgediende Edwin Wouters die dertig jaar lang de rechterhand van Jef Nys was en ook na zijn pensionering nog af en toe een gesmaakte bijdrage levert. Bonte publiceerde met Edwin Wouters Gebundeld vorig jaar trouwens nog een mooie retrospectieve over Wouters' andere werk.

Gerd Van Loock is hier de tekenaar van dienst en hij voorziet het verhaal van een aardige beestenboel.

En zo zal album 279 de geschiedenis ingaan als een verhaal dat — zonder al te veel bakens te verzetten — toch weer een aangenaam leesmoment biedt voor al wie bereid is om zijn vooroordelen tegenover deze reeks opzij te zetten.

> MARIO STABEL — februari 2016