Bibliografie van Sandro Raule
• Isabellae
• Jazz Maynard
ARTHUS TRIVIUM 1
De Engelen van Nostradamus


Juan Luis Landa + Sandro Raule • Dargaud
48 p. (SC)
Groot feest

Frankrijk, eind zestiende eeuw. De jonge koning Charles IX regeert en Nostradamus kent zijn laatste levensjaren. We maken kennis met de drie engelen of leerlingen van de beroemde ziener: Angelique Obscura, Angelus Dante en Arthus Trivium. Nostradamus wordt geconfronteerd met een schokkend geschenk dat hem terugbrengt naar zijn rol als pestbestrijder en zijn noodlottig afgelopen eerste huwelijk. "Spoedig" is de macabere boodschap. Daarop volgen we de engelen die in opdracht van hun meester het land doorkruisen om een einde te stellen aan allerlei duistere praktijken, ingegeven door zowel bijgeloof als machtsmisbruik van kerkelijke en wereldlijke machthebbers. Arthus en Angelus bevrijden een 'heks' van de brandstapel en Angelique daalt letterlijk af naar het rijk van de doden. Haar medeleerlingen komen haar op het spoor en doen een poging om haar te redden van de 'moeder en haar kinderen'. Ondertussen wil koning Charles IX zijn toekomst kennen en waagt hij lijf en leden om een privé-onderhoud te krijgen met Nostradamus... Spanning troef!

Het scenario van Sandro Raule (
Jazz Maynard, Isabellae) zit goed in elkaar. We houden wel van historisch-realistische verhalen, vermengd met fantasy-ingrediënten, zelfs als het zombies betreffen. Zo krijgen we een geslaagde mix van spannende avonturen en waargebeurde verhalen. Evenmin bezondigt hij zich aan een al te vlugge switch tussen de verschillende verhaallijnen waardoor de lezer perfect kan volgen.

En dan de tekeningen. Wat een artiest is deze Juan Luis Landa! Het album is één groot feest van zeer verzorgde en gedetailleerde tekeningen. En deze kijkervaring wordt zelfs nog beter door het gebruikte kleurenpalet. In de marge willen we ook meegeven dat het alles en niets verhullende Rooie Oortjes-moment met Angelique (die deed ons soms deed denken aan de dames van Dany) in de huidige tijden een verademing is te noemen. Altijd goed om toch iets aan de verbeelding over te laten.

Een nieuwe Spaans-Franse parel is ontdekt.

> JOHAN DECLOEDT — februari 2016