Bibliografie van Daniel Clowes
• De Ideale Man
• Dodelijk Wapen
• Ghost World
• Wilson
PATIENCE 


Daniel Clowes • Scratch Books
178 p. (HC)
Een schone deugd

Geduld. Fans van Daniel Clowes moeten erover beschikken. Liefst vijf jaar na De Ideale Man en vier jaar na het (toen al zeven jaar oude) Dodelijk Wapen kunnen ze (mister) Wonderful! uitroepen omdat ze eindelijk nog eens nieuw werk van hun ideale stripauteur voorgeschoteld krijgen. En het is dubbel geweldig want wij, Nederlandstalige lezers, hebben het voorrecht Patience zelfs twee maanden vóór de originele Amerikaanse uitgave te kunnen lezen! Na Steve: Scratch stunt!

Vorig jaar kondigde de Amerikaanse uitgever Fantagraphics Books het "biggest and most ambitious book" van hun "favorite cartoonist ever" aan en bestempelde het als een "indescribable psychedelic science-fiction love story". Sf? Sm zou je nog verwachten bij Clowes, maar sf? Wie eerder Ghost World,
Wilson of David Boring gelezen heeft, is anders gewend.

Meestal is het bij Clowes gebruikelijk dat we een bitterzoete blik mogen werpen in het betreurenswaardige bestaan van losers zonder lief, mislukkelingen met een midlifecrisis of cynische sukkels. Patience begint schijnbaar zoals De Ideale Man: met een tot falen gedoemde relatie. We maken kennis met Jack, een loser met een kutbaantje, maar ook met een lief lief: Patience, die hij echter bezwangert in het eerste plaatje van het boek. Typisch Clowesiaans-clownesk is hoe hij in een frontaal beeld Jack met een uitgestreken gezicht laat zeggen dat hij "verrukt en extatisch" is om het nieuws. Patience, die bang was dat hij het maar niks zou vinden omdat ze straatarm zijn, is dolgelukkig dat ze 't zo getroffen heeft met zo'n vent. Clowes' reputatie kennende voel je tot in je kleine teen dat dit prille geluk onvermijdelijk moet barsten. En ja hoor, máár niet op de manier die je bij Clowes zou verwachten: niet met in de knoop geraakte emoties in een liefdeloze wereld. Nee, Jack treft Patience thuis vermoord aan. En Jack — die aanvankelijk verdacht wordt — gaat, verteerd van verdriet, op zoek naar de moordenaar.

Ware liefde? Wat zullen we nu krijgen! En een thriller bovendien? Nog zoiets ongeziens bij Clowes. De moord blijft echter onopgelost — ha, dáár heb je de echte, treurige werkelijkheid weer. We maken een flinke spong en treffen Jack zeventien jaar later, in een futuristische en zowaar verbeterde wereld. Via via vindt hij een manier om in de tijd te reizen en hij vat het plan op om de moord vanuit het verleden te voorkomen. Zijn voornemen om de volgens hem vermoedelijke dader, een ex- en drugsverslaafd vriendje van Patience, uit de weg te ruimen voordat hij haar jaren later kan doden. De oudere Jack raakt echter verwikkeld in het leven van Patience en in zijn tijdreizen. Inmiddels heeft Clowes de lezer bij zijn kladden: in spanning of het Jack gaat lukken om de moord te voorkomen en op de hoede voor een Clowesiaanse kink in de kabel verliest de lezer zichzelf, geboeid door de plot, in de verwikkelingen tijdens de zenuwslopend laatste tijdsprong. Daarin verrast Clowes met een twist die niet te vermoeden was, maar die in de voorgaande pagina's in stukken en brokken toch verborgen zit. En of het Jack lukt Patience te redden, moet je zelf maar lezen.

Behalve een knap geconstrueerde thriller waarin back en forward to the future gegaan wordt, is Patience grafisch prettig leesbaar in heldere, eenvoudige realistische tekeningen, afgewisseld met uitbundige vormeloze en kleurrijke droomsequenties. Dynamisch en vol actie, intelligent ook, omdat de auteur anticipeert op de meedenkende lezer. Kortom, Patience was het wachten helemaal waard. Na Ghost World en Wilson is dit boek zeker ook te verfilmen. Maar daar zullen we nog wat patience voor moeten hebben.

> KOEN DRIESSENS — januari 2016