LOUCA 1
De Aftrap


Bruno Dequier • Strip2000
80 p. (SC)
Ghostboy

Toevallig stelden we — samen met enkele gelijkgestemde stripzielen — onlangs nog vast dat er maar heel weinig echte adolescentenstrips op de markt zijn. Terwijl heelder drommen jeugdromanauteurs in de AD-niche gesprongen zijn, blijft dit particuliere genre voor de meeste stripmakers terra incognita. Toegegeven: die puisterige pubers zijn zeker niet het makkelijkste publiek. Vaak denken ze wel iets beters te doen te hebben dan een mannekesblaadje te lezen en voor een auteur is het zeker niet makkelijk om de juiste teenagertoon te treffen.

Daarom waren we ook zo blij dat deze Louca op onze leesstapel belandde. Het hoofdpersonage ìs namelijk zo'n puber: verliefd, onhandig, vol twijfels en op zoek naar zijn eigen identiteit. Nathan is zijn tegenpool: knap, sportief, vol branie, maar ook ongelooflijk dood... Toch weet deze ghostboy in dit eerste deel Louca geleidelijk aan op het juiste spoor te zetten.

Het gegeven deed ons een klein beetje denken aan Bill Wattersons Casper en Hobbes of aan Steven Duprés Sarah en Robin waar ook een denkbeeldige antagonist het verhaal in de juiste banen leidt. Bruno Dequier omhult het avontuur echter met een waas van geheimzinnigheid zodat je een magisch-realistisch sfeertje krijgt dat de jeugd zeker moet aanspreken. Door zijn werk in de animatiestudio's van Universal — waar hij onder andere meewerkte aan Despicable Me en Minions — weet hij bovendien hoe hij de vaart in een verhaal moet houden. Het album telt trouwens een mooie 80 pagina's wat toch redelijk uitzonderlijk is bij strips voor deze doelgroep.

In Frankrijk zijn er ondertussen al vier delen verschenen en gooit de reeks hoge ogen! Wij waren direct verkocht, ook al liggen onze Wonder Years al weer heel wat jaren achter ons en kunnen we het tegenwoordig zonder familieverpakkingen Clearasil doen.

> MARIO STABEL — januari 2016