Bibliografie van Philippe Jarbinet
• De As van de Katharen
• Sam Bracken
• Sandy Eastern
AIRBORNE 44 6
Winter onder de Wapens


Philippe Jarbinet • Casterman
56 p. (HC)
War is over...?

We zouden het met al die vieringen rond honderd jaar Eerste Wereldoorlog haast vergeten, maar vijfenzeventig jaar geleden startte er ook nog een veel groter en meedogenlozer mondiaal conflict.

Philippe Jarbinet koos ervoor om enkele kleine verhalen uit dat era aan het tekenpapier toe te vertrouwen, wroette zich door kilo's documentatiemateriaal en sluit met dit zesde deel alweer zijn derde tweeluik over het thema af. Na het verschijnen van deel 4 vroegen we ons af of het verhaal van deze Airborne 44 niet uitverteld was. De auteur liet de verhaallijnen van de twee cycli netjes samenkomen en niets deed ons vermoeden dat er nog een derde vertelling zou volgen.

Jarbinet verlegt hier de focus naar enkele nieuwe personages: de pilote Tessa, de rebelse ijzervreter Tom en de broers Sebastian en Stefan Leder. Die laatste heeft omwille van zijn Duitse roots voor het nazileger gekozen en moet eind 1944 de rechtstreekse confrontatie met zijn broer aangaan. Dit gegeven zorgt natuurlijk voor het nodige vuurwerk en een gelijkaardige thematiek kwam ook al zijdelings aan bod in de tv-serie Band of Brothers.

Tot nader order blijft Romain Hugault de ongekroonde koning van de luchtvaartstrip, maar toch heeft deze Jarbinet bij ons een voetje voor. Hij zorgt namelijk ook voor een verhaal met serieus wat vlees aan, terwijl het bij Hugault toch voornamelijk rond de mooie prentjes draait.

Deze Airborne heeft zich geleidelijk aan uit de schaduw van Jarbinets magnum opus (én huisfavoriet) De As van de Katharen gewroet en nu vinden we dat beide topreeksen een gelijkwaardige plaats in de spotlights verdienen. En... als we de twee reeksen objectief met elkaar vergelijken, moeten we constateren dat Jarbinet er als verteller én als tekenaar alleen maar op vooruit is gegaan.

> MARIO STABEL — december 2015