Bibliografie van Tom Raney
• Superman
Bibliografie van Joe Kelly
• Superman: Godfall
SUPERMAN: DE OOGST 


Pascual Ferry/Tom Raney/Tom Derenick/Duncan Rouleau + Joe Kelly • RW Uitgeverij
160 p. (HC)
Oogst binnenhalen

Voor we aan het titelverhaal toe zijn, krijgen we met Een Heldenreis een zoveelste origin story gepresenteerd met nogal wat gastbijdragen van bekende tekenaars als Alex Ross, Jim Lee, Tim Sale en Lee Bermejo. Het begint met de ruimtecapsule die op Aarde landt waarop de Kents besluiten het jongetje uit de capsule zelf op te voeden. In fragmentjes krijgen we scènes uit Supermans jonge jaren: bonje met andere kinderen, zijn eerste vriendin, het omgaan met zijn krachten, het vertrek naar de grote stad waar het al meteen fout loopt, maar ook een heftige scène waarin zijn adoptiepapa zich als held profileert terwijl hij er zelf op staat te kijken. Net als bij Batman hebben we dergelijke evolutieverhalen al wel herhaaldelijk gezien, maar elke auteur weet toch weer zijn eigen accenten te leggen. Dat Clark Kent zo'n beetje El Sympathico is in het burgerleven en een zwijgzame Man van Staal van zodra hij met cape rondrent, vliegt of springt, is geen verrassing meer, wel telkens een bevestiging.

Op pagina 56 start dan het verhaal De Oogst, goed en wel wanneer oude bekende generaal Zod — in een motherfucking coole outfit! — ten tonele verschijnt in Pokolistan. In de VS breekt een virus uit waardoor sluimerende metakrachten bij inwoners geactiveerd geraken. Het loopt er vol mutanten wiens remmingen wegvallen zodat ze de nog gezonde mensen beginnen uit te roeien. Er is een oplossing: de zon rood laten kleuren zodat de supermensen hun krachten verliezen. Maar je weet wat dat betekent: ook Superman is dan niet meer de superheld die we kennen. Hij moet bovendien generaal Zod vertrouwen om samen te werken en dat geldt ook voor de president van de VS... Lex Luthor. Het lot van de Aarde staat op het spel. Maar de confrontatie met Zod krijgt een verrassende wending.

De Oogst dateert uit 2003. Voordien en sindsdien heeft scenarist Joe Kelly al bijzonder veel watertjes doorzwommen in het superheldengenre. Hij pulkte bijna vijf jaar aan de S die voor Superman staat, van 1999 tot 2004, het jaar waarin hij het geweldige, eerder door RW Uitgeverij Godfall schreef. Was je al verknocht aan Superman, dan haal je natuurlijk ook deze Oogst binnen.

> DAVID STEENHUYSE — november 2015