Bibliografie van Raymond Macherot
• Clifton (Op Speurtocht met Kolonel Clifton, Clifton in New York)
• Isabel
• Kapitein Grijzebaard
• Minnolt
• Mulligan
• Poezekat
• Snoesje
CHLOROPHYL integraal1
1. Chlorophyl Tegen de Zwarte Ratten - 2. Chlorophyl en de Samenzweerders - 3. Geen Salami voor Philomeen


Raymond Macherot • Scratch Books
208 p. (HC)
De eigenwijze eikelmuis

Onze portemonnee heeft het gemerkt dit jaar. De integralegolf die we vorig jaar aankondigden bereikt stilaan een tsunaminiveau. Ook al zien al die bundelingen er steeds weer succulent uit, we hebben ons voorgenomen om onze nostalgische gevoelens een tijdje op formol te zetten en ons alleen nog door onze ratio te laten leiden.

Die ratio was vorige week toch weer even zoek toen we deze Chlorophyl van de schappen meegristen. Een dierenstrip? Uit de jaren 1950? Waar zat ons verstand? Wel, dit is misschien wel de beste aankoop van die hele integralebende geweest. Een strip waar mensen slechts occasioneel een kleine bijrol spelen, heeft namelijk minder last van de tijdsgeest waar vele reeksen toch van doordrenkt zijn en die zo nogal eens een gedateerde indruk kunnen maken. Bovendien houdt Raymond Macherot het vertelritme ontzettend strak en krijg je bij deze staccato vertellingen geen seconde de tijd om je gedachten te laten afdwalen. Macherot schotelt je trouwens ook geen zeemzoeterige Disney-achtige avonturen voor, maar kiest voor een rechttoe-rechtaan-aanpak waar onbewust de schaduw van de koude en andere oorlogen in lijkt door te schemeren. Dit leidt dan ook tot gelaagde, maar pretentieloze stripalbums die je niet op 1-2-3 gelezen hebt.

Vaak staan eikelmuis Chlorophyl en zijn vrienden tegenover een bende valse beesten en is er wel een happy end voorzien, maar toch is onze protagonist zeker geen archetypische held. Daarvoor heeft hij net wat te veel van die kleine, donkere kantjes. Door deze reguliere eendimensionaliteit te overstijgen krijg je een reeks die ook na al die jaren boeiend blijft, ook voor de volwassen striplezer.

We waren ook hier weer ongelooflijk gecharmeerd door het lijvige achtergronddossier. We hadden echt wel eens een vlieg willen zijn in de kantoren van Le Lombard in de fifties, waar echt alles wel leek te kunnen.

Scratch Books kiest ervoor om de driedelige Franse integrale uitgave uit 2012 te volgen. Dit houdt in dat alleen de Macherot-strips zullen gebundeld worden en niet de latere albums (met onder andere Greg en Dupa aan het roer). Onze portemonnee zal er niet rouwig om zijn! Onze ratio een klein beetje...

> MARIO STABEL — november 2015