Bibliografie van Kristof Spaey
• Façade
• Façade
• Hoop
• Misschien / Ooit / Nooit
ANDERS 2
Onthuld


Kristof Spaey + Bart Vaessen • VOS Uitgeverij
48 p. (HC & SC)
Gij hebt superkrachten, eh...

Oké, bij onze vorige bespreking moesten we ons nog inhouden maar ditmaal verklappen scenarist Bart Vaessen en tekenaar Kristof Spaey het zelf al op de cover: Anders is een Vlaamse strip over superhelden! Nu ja, superhelden — Fre, de beste vriend van hoofdpersonage Lars, fantaseert op een gegeven moment wel hoe hij in een cape gehuld over de daken rent maar die scène werkt toch vooral op de lachspieren. Voor de rest worden de krachten van Alix, de nogal ad remme beste vriendin van Lars' love intrest Ella, spaarzaam en bepaald niet spectaculair neergezet.

Het bevestigt nog eens hoe de auteurs zelf naar deze reeks kijken: een romantisch coming of age-verhaal waarin de personages centraal staan. Maak van hen jonge twintigers die vlotjes "uw", "gij" en "eh" zeggen en situeer het verhaal tegen de achtergrond van studentenstad Leuven en je loopt al snel het risico om in de Wittekerke-variant op Sabrina, the Teenage Witch te belanden. Gelukkig is Vaessen een geroutineerde televisiescenarist die erin slaagt zijn personages geloofwaardig te laten acteren. Bovendien is de couleur locale, met scènes die zich afspelen in het Stadspark of een YouTube-gebruiker die het bedenkelijke pseudoniem FiveOaks gebruikt, eerder een aangenaam surplus dan een storende factor, niet alleen voor wie zoals wij ooit gestudeerd rondgehangen heeft in Leuven.

Kristof Spaey van zijn kant knipoogt een aantal keer naar het magistrale Wedergeboorte, allicht het ultieme Daredevil-verhaal. De invloed van Amerikaanse comics ligt er dan ook dik op in Anders (kijk ook eens naar die typische vetgedrukte woorden in de tekstballonnen), maar Spaey slaagt er toch in zijn eigen draai te geven aan het genre en zelfs meer leven in de personages te blazen dan sommige van zijn Amerikaanse collega's. Zijn experimenten in de buitenscènes, met de invloed van invallend licht op zijn zware lijnen, zijn niet altijd even geslaagd, maar hij toont wel duidelijk dat zijn personages stevig in zijn vingers zitten. Bovendien verdient hij extra pluimen voor de knappe decoupage en de intelligente inkleuring.

Nu duidelijk was geworden dat Alix beschikt over vreemde krachten, moesten de auteurs op zoek naar een nieuwe cliffhanger om de lezer nieuwsgierig te houden naar het vervolg van hun reeks. Hoewel er doorheen het album tipjes van de sluier opgelicht worden, duurt de aanloop naar de verrassende finale, waarin meer gefocust wordt op de relaties tussen de verschillende personages, net als in het eerste album lang. Maar ook dit tweede deel van Anders is slim genoeg in elkaar gepuzzeld en uitgetekend om te doen uitkijken naar het volgende. Bovendien is het aangenaam vertoeven in de andere wereld van Bart Vaessen en Kristof Spaey. Misschien toch nog maar eens langsgaan in Leuven binnenkort...

> WOUTER ADRIAENSEN — november 2015