In oktober publiceerde Standaard Uitgeverij / Marvel een eerste worp van vier comictitels en we zagen dat het goed was. Volgens de verkooplijsten van Boek.be ontpopte Uncanny Avengers zich met een lichte voorsprong als de best verkopende strip van de vier. De wereldwijde supprematie van de Avengers-films zal daar wel mee te maken hebben. Deze keer blijkt Guardians of the Galaxy een voorsprong te nemen, nu hoogstwaarschijnlijk ingegeven door die ene film die vriend en vijand verbaasde. Laten we dan maar bij deze nieuweling beginnen en vervolgens Captain America en Wolverine voorstellen. Collega Mario Stabel besprak al Thor - God of Thunder 001.
Tot voor de film hadden wij nog nooit gehoord van de comicreeks Guardians of the Galaxy waarop de film was gebaseerd, laat staan van de hoofdpersonages Peter Quill, de Star-Lord van Spartax, de mooie Gamora de moordenares, Drax de Vernietiger, het boomachtige wezen Groot en de bijdehante, wasbeerachtige Rocket Raccoon. Voor we ons in de verre ruimte begeven, waar Peter van zijn vader J'son, de koning van het Spartaxstelsel, te horen krijgt dat hij van de aarde moet wegblijven, krijgen we nog wel te weten van wie Peter precies afstamt. De gevolgen daarvan waren noodlottig voor zijn moeder en zijn verdere bestaan op zijn thuisplaneet. Als Star-Lord neemt hij het op tegen de Badoon, een buitenaards ras dat nu net de aarde wil overheersen. De Raad der Galactische Rijken had dan wel besloten om geen buitenaardse activiteiten meer op de aarde te laten afspelen, maar door het unieke belang van de blauwe planeet vonden anderen dat die net onderworpen moest worden. En zo is de aarde andermaal een schouwtoneel voor buitenaardsen die hier de boel op stelten komen zetten. De Guardians krijgen alleszins de gewaardeerde hulp van Iron Man wiens aanwezigheid we hier eerlijk gezegd overbodig, zelfs storend vinden. Hij is het personage te veel in deze strip.
De eerste drie gebundelde issues vertellen al heel veel over onderlinge krachtsverhoudingen, het waarom van dit en het daarom van dat, maar haast geen enkele van de Guardians blinkt uit in aanwezigheid. Ze vliegen maar wat voorbij, delen klappen uit en schieten erop los. Alleen Peter Quill heeft nog wat te vertellen. Volgende keer willen we wat meer van de anderen vernemen.
Steve Rogers alias Captain America is zo'n beetje de natuurlijke leider van de Avengers. Hij is ook de oudste, tenminste als je in aardse jaren rekent en buitenaardsen als Thor buiten beschouwing laat. Flashbacks over Rogers' niet te benijden jeugd worden afgewisseld met een onwezenlijk avontuur waarin hij terechtkomt in de onderaardse Dimensie Z. Biofanaticus Arnim Zola onderwerpt hem aan een chirurgische ingreep waarbij hij iets in de borst van Rogers spuit. Steve kan ontsnappen waarop Zola zijn dochter Jet en de gemuteerden van zijn stad Zolandia achter hem aanstuurt. Na een jaar is Steve nog altijd op de vlucht. Ian vergezelt hem. Ian is de zoon van Zola. Dan komt het verhaal in een stroomversnelling en komen we samen met Captain America te weten wat de inspuiting voor resultaat heeft.
Voor deze comicreeks is een topteam samengesteld. Tekenaar John Romita Jr. kennen we nog van Kick-Ass dat Nona Arte in vertaling bracht terwijl scenarist Rick Remender al verantwoordelijk is voor het goed onthaalde Uncanny Avengers. Hun samenwerking levert een eigenzinnige vertelling op. De flashbacks naar het verleden, met Steve Rogers als schriel ventje dat gepest wordt, wekken vooralsnog het meest onze interesse. Maar de climax van dit eerste deel belooft nog meer vuurwerk in Dimensie Z.
Van alle superhelden zijn er weinig die de badassfactor zo met overtuiging brengen als Wolverine, dan wellicht nog ferm tegen zijn eigen gedacht. Op de eerste pagina zien we hem in half verhakkelde toestand liggen tussen puin en skeletten. Er is een gijzeling aan de gang waarbij de gijzelnemer plots zijn eigen zoon onder vuur neemt met een vreemdsoortig wapen. Een veelbetekend SNIKT later is de situatie zowat opgelost. Maar dan gaat de knul met het wapen op de loop en richt hij zich tegen zijn redder Wolverine. Wat, of wie, is er in hem gevaren? Nick Fury, agent van S.H.I.E.L.D., komt poolshoogte nemen. Beide helden beseffen nog niet wat ze op hun pad zullen vinden.
Van de vier nieuwe comictitels van deze maand gaat Wolverine ons inziens met de meeste pluimen lopen. Het personage alleen al kan ons het meest bekoren. Dat is al het halve werk. De verdere invulling van Alan Davis en Paul Cornell is het verdere lezen waard. Maar ook hier zijn drie gebundelde issues net weer te weinig voor een compleet voldaan gevoel. |