ALEX EN HET FEEST VAN JEROEN BOSCH 


Evi Nijs • Syndikaat
64 p. (HC)
Strak plan

De jonge Alex bezoekt met zijn grote broer het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Alex heeft geen oren naar de historische achtergrond die zijn broer voorleest over de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch. Wanneer hij echter een konijn met lange oren ziet passeren door Bosch' dichtgeklapte schilderij De Tuin der Lusten, snelt hij het dier achterna. Temeer omdat hij het over een feest voor Jeroen Bosch heeft. Prompt belandt Alex in een rare wereld bevolkt door bizarre, overwegend sympathieke figuren. Het feest is het einddoel.

De in Den Bosch wonende Evi Nijs is pas sinds 2014 actief als freelance-illustrator nadat ze afstudeerde. Een jaar later debuteert ze als striptekenares bij uitgeverij Syndikaat met hulp van Stichting Jheronimus Bosch 500 die van 2016 een feestjaar ter ere van de vijfhonderd jaar geleden gestorven Jheronimus Bosch maakt. Strak plan.

Ze hanteert een simplistische, dus heldere tekenstijl die aangenaam, maar soms kaal oogt. Elke keer ze zelf geen decor hoeft uit te vinden, winnen de tekeningen wel aan kracht door elementen uit Bosch' schilderijen te vissen en daar een sprookjesachtige wereld van te maken. Zo grimmig als in Bosch' oorspronkelijke werk wordt het echter nooit. Daardoor schrikt ze ook geen meelezende kindjes af. Het sprookjesachtige zit 'm natuurlijk het meest in het koppelen van Bosch' verbeelding aan het verhaal Alice in Wonderland. Die aanpak werkt. Visueel is het allemaal heel aardig, maar het kan niet tippen aan het grafisch sterkere
Jheronimus van Marcel Ruijters. Toegegeven, het is een oneerlijke vergelijking want beide albums mikken op een volstrekt ander doelpubliek.

Alex en het Feest van Jeroen Bosch kan volgens ons ingezet worden in het onderwijs om leerlingen warm te maken voor het werk van Jheronimus Bosch, met stip een van de grootste middeleeuwse schilders uit de geschiedenis.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2015