Bibliografie van Wasco
• Apenootjes
HET TUITEL COMPLEX 


Wasco • Scratch Books
200 p. (HC)
Ceci n'est pas une bd

Wasco (Henk van der Spoel) is een man die al heel wat watertjes doorzwommen heeft en "in het wereldje" een heuse cultstatus bereikt heeft, niet in het minst bij collega-illustratoren. Zo is bijvoorbeeld Joost Swarte al tijden een zelfverklaard Wasco-adept. De auteur publiceerde al heel wat tekeningen in onder andere Zone 5300 en brengt via zijn miniuitgeverij Microbe op onregelmatige basis zijn stroken in boekjesvorm op de markt. Ergens slingert hier zeker wel ergens een katten- en een pinguïnboek van zijn hand rond. Je kan die intrigerende man op een willekeurige stripbeurs nu eenmaal niet zomaar voorbijwandelen...

Uitgeverij Scratch Books bundelt nu heel properkes een aantal van zijn hersenspinsels in deze Het Tuitel Complex. Het is inderdaad vooral dat figuurtje dat samen met zijn hond Phiwi in het gros van de stroken een hoofdrol speelt. Nu, een hoofdrol is misschien een beetje veel gezegd, aangezien het narratief karakter redelijk beperkt is en je er als lezer vooral je eigen verhaal bij dient te verzinnen. Heel leuk, maar wel in kleine doses. Maar die tekeningen... die vinden we echt wel magnifiek! Je hebt echt zin om elke pagina uit het boek te scheuren, op zuurvrij papier te bevestigen en achter museumglas een prominente plaats in je woonkamer te geven. De knipogen naar gevestigde waarden als een Hergé, een Piet Mondriaan of een Henri Matisse vormen de kers op de taart voor de hunkerende boekenwurm.

"Dit boek is een stripboek!", bloklettert de achterflap, maar daar zijn we het — zonder de term tot op het bot te willen ontleden — niet mee eens. Wat is het dan wel? Wij vonden het een uitermate boeiend experiment waar je in kleine behapbare porties heel wat leuke momenten mee kunt beleven. Of de gemiddelde stripkoper deze puike uitgave in huis gaat halen? Daar vrezen we een beetje voor. Deze dwarsdoorsnede van Wasco's unieke carrière zal er volgens ons in elk geval niet voor zorgen dat 's mans reputatie van artist's artist doorbroken wordt. Bij ons krijgt het album echter een voorkeursbehandeling en we plaatsen het zonder aarzelen bij onze jaarfavorieten. En net zoals een doorleefd poëziealbum zullen we het koesteren en af en toe eens uit de kast pakken zodat we even kunnen verdwalen in een schoonheid die niet van alledag is.

> MARIO STABEL — oktober 2015