Bibliografie van Philippe Aymond
• ApocalypseMania
• Lady S.
• Lady S.
HIGHLANDS 2
De Overlevende van de Donkere Waters


Philippe Aymond • INdruk
48 p. (HC)
No rules, great Scots

You put your left foot in, you put right foot out... Het verschijnen van dit album nodigt onhoudbaar uit tot een wat kinderlijk vreugdedansje. Het betreurde overlijden van uitgever Eddy Crauwels maakte de voortgang van de reeksen uit zijn Medusa-fonds een tijdlang onzeker. Het voortreffelijke eerste deel van Highlands had er zo even de schijn van in vertaling een onehitwonder te blijven.

Intussen, meer dan terecht, ligt het afsluitende deel van dit tweeluik in de winkel. Dat deel, vergeef ons de flauwe woordspeling, heeft indruk gemaakt. INdruk, het label dat bij de uitgaven van Stripwinkel Alex hoort, kocht de vertaalrechten voor dit album. Ze moeten opgemerkt hebben dat Aymonds epische cover zo mogelijk nog meer tot de verbeelding spreekt dan de landschappen binnenin. Dat daarbij ook nog een verhaal hoort dat meeslepend is, maakt van dit album eentje dat aan je mouw trekt tot je er de winkel mee buiten wandelt.

Lady S.-auteur Philippe Aymond stort zich met overgave op dit verhaal in het achttiende-eeuwse Schotland, waarvoor hij zowel de tekeningen als het verhaal voorziet. Hij toont zich hierin even veelzijdig als de schilder-avonturier die hij ten tonele voert. Aymond heeft oog voor het bij momenten wetteloze Schotland, maar voegt met kleurrijke landschappen ook voldoende rustpunten toe. Tijdens de laatste delen van Lady S. toonde de Parijzenaar al beide onderdelen van het auteurschap aan te kunnen en hier bewijst hij het nogmaals. Zijn tekenstijl mag dan wel vluchtiger zijn dan die van enkele 'groten' die in deze combinatie slagen, zijn publicatieritme is dat ook.

Wat ons betreft mag Phillipe Aymond zich in de toekomst zeker nog op zulke kortere privéprojectjes storten, zowel in historisch Scotland als in een eenentwintigste-eeuwse setting. INdruk mag dan zeker opnieuw de vertaling verzorgen.

> DIEDERIK VAN DE VELDE — oktober 2015