Bibliografie van Hans van Oudenaarden
• Bob Evers
• De Kleine Dood
RHONDA 2
Rebecca


Hans van Oudenaarden • Don Lawrence Collection
48 p. (HC & SC)
Troeven

In de twee jaar die ons scheidt van deel 1 zette Rhonda een nieuwe stempel op het Nederlandstalige avonturengenre en veroverde het en passant de Franse markt. Bij BD Must hoort de vertaling van deel 1 tot de best verkochte vertalingen van de Brusselse uitgeverij die onder meer January Jones, Franka, Betty & Dodge en Apostata in het Frans uitgeeft. Rhonda heeft dan ook troeven in overvloed.

Vooreerst springt het fabuleuze tekenwerk van Hans van Oudenaarden in het oog. Dat "springen" is ook letterlijk op te vatten want in de actiescènes met spannende perspectieven en bladschikkingen die een klassiek strookjespatroon doobreken, springt je oog van de ene tekening naar de andere en van het ene tekstballonnetje of tekskadertje naar het andere... niet altijd in de juiste volgorde trouwens. Het durft al eens chaotisch te worden. Het helpt dan niet dat de tekstplaatsing in dit album zeer slordig is gezet. Links, rechts en gecentreerde alignering door elkaar, gaten tussen woorden, te vroeg gezette returns,... alsof een analfabeet met ADHD op de tekst is losgelaten. Dit leest niet vlot!

Maar we houden het liever bij de troeven. Troef 2 is het verhaal over Rhonda als (vermeende) dubbelgangster met een afkomst, een verleden en vaardigheden die in dit vervolg tegelijk opheldering krijgen als de opening betekenen voor nieuwe intriges. Haar papa als nazi-atleet als vraagteken bijvoorbeeld tegenover haar verduidelijkte rol als dubbelgangster voor de gevierde actrice Dana Dane. Gooi daar nog de CIA en de maffia bovenop en je vraagt je tijdens de lezing van het verhaal wel eens af of het niet too much is. Onze opluchting aan het einde, waarin de auteur heel veel probleemloos afrondt, was veelzeggend. Hans van Oudenaarden, de problem solver.

Troef 3, de setting. Hollywood, de fifties, een wereld van glitter en chroom, gleufhoeden en kostuums, de misdaad die aan de deur klopt. Rhonda stààt er, in het decor, maar ook pertinent op de voorgrond. Wat ons brengt bij troef 4...

... Rhonda zelf! Wellicht de grootste troef. Ze is een al sierlijkheid en zwierigheid, sexy in al haar papieren poriën. Ze heeft een uiterlijk waar legioenen mannelijke lezers voor vallen. In haar acties en reacties blijft ze bovendien evolueren. Haar natuurlijke reflexen maken van haar een ondernemende meid in situaties waar ze niet lang de speelbal van blijft.

Ook vermeldenswaardig zijn de mooie inkleuring en de perfect verzorgde uitgave, een kwaliteit die voor alle uitgaven van Don Lawrence Collection geldt. En dan hebben we de dossieruitgave van Rhonda 2 nog niet onder ogen gekregen.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2015