Bibliografie van Carlos D'Anda
• Justice League
Bibliografie van Brian Wood
• All New X-Men
STAR WARS 9-10
Schaduw over het Keizerrijk


Facundio Percio/Carlos D'Anda + Brian Wood • Dark Dragon Books (Games Collection)
48 p. (SC)
Maximale impact

Hoe meer het volgende hoofdstuk van de Star Wars-filmreeks nadert, hoe meer Star Wars-striptitels Dark Dragon Books over ons uitstort. En we krijgen er geen genoeg van. De tiendelige reeks van tekenaar Carlos D'Anda (af en toe afgewisseld door andere tekenaars) en scenarist Brian Wood eindigt in schoonheid met een tweeluik waarvan beide albums in feite los van elkaar zijn te lezen. In hoofdzaak beleven we deel 9 mee door de ogen van Vaandrig Nanda die vijf dagen lang de persoonlijke assistent is van Darth Vader. Waar zij allemaal getuige van is, zal haar nog lang bijblijven, hoewel ze voor haar bijstand beloond wordt door haar meester zoals hij beloofde. Een man van zijn woord. Opvallend is hoe Darth Vader zich zo nederig opstelt tegenover keizer Palpatine. De opperschurk met het zuurstofmasker maakt ook fouten waarvoor hij zich moet verantwoorden. Maar vergis je niet in hem, doe dat nooit, want hij is en blijft een uiterst gevaarlijk heerschap met een eigen agenda.

Deel 10 sleurt ons weer bij de les, met infiltraties en het overbriefen van vondsten door spionnen. Seren Song, een jeugdvriendin van prinses Leia, is een van die spionnen die undercover ging. Maar is ze nog te vertrouwen? De kwestie wordt gecounterd door Serens opofferingszin. Ondertussen is er een vervelende premiejager aan het werk die we nog kennen uit The Empire Strikes Back. We hebben het niet over Boba Fett, wel over een grappige droid die zich afvraagt waar hij zijn beloning aan zal spenderen.

Hoewel deel 9 kan bogen op het overtuigende tekenwerk van Facundio Percio staat het in schril contrast met de superieure tekenstijl van Carlos D'Anda voor deel 10. D'Anda's tekeningen komen veel krachtiger over door een betere kadrage met goeie close-ups en het streven naar een maximale impact. Op elke pagina valt wel wat te beleven, zelfs als er gewoon gepraat wordt. Eindigen in schoonheid, we zeiden het al. D'Anda zet er een mooi eindpunt aan, uiteraard geholpen door de algemeen goeie en meeslepende vertelling van Brian Wood.Ook de verstripping van de oorspronkelijke filmtrilogie krijgt al snel na het vorige album een vervolg. Het is op maat gesneden van een jeugdiger publiek dat de films nog zo'n beetje moet ontdekken. We houden heel erg van het stijltje en de aangename inkleuring met tekenfilmeffecten. Hier merk je duidelijk de alliantie met Disney die Lucasfilm en aanverwante Star Wars-productiebedrijven inlijfde.

Wie de donkere filmaflevering The Empire Strikes Back uit het hoofd kan opdreunen, moet toegeven dat de kern van de hele film op nog geen zeventig pagina's behoorlijk correct is weergegeven. Op zichzelf is het een goed album, bij uitbreiding is het een open invitatie om de film te bekijken of een zoveelste keer te herbekijken. Nog één album en we starten onze filmmarathon.

> DAVID STEENHUYSE — september 2015