DE MAANBEER 2
Nukpana


Florent Bossard + S├ębastien Viozat • Daedalus (1800)
48 p. (HC)
Ontplooiing

We vonden dat de debuterende tekenaar Florent Bossard (inkleurder van Bouncer en De Verschrikkelijke Paus) en Sébastien Voziat, de scenarist van wat onvertaalde horrorstrips, het er in het eerste deel lang niet slecht vanaf brachten. We konden zelfs zeggen dat ze een sterke opener voor het tweeluik afleverden. Die goede eerste indruk blijft gestand. Na het sterke openingsdeel komen ze aandraven met een gedecideerd slot.

Uiteindelijk gebeurt er niet bijzonder veel meer dan enkel het losbreken van een vreemd fenomeen waarbij door toedoen van indianen in de buurt van een fort in het jaar 1869 de soldaten in het fort aan het moorden slaan. Ze vallen als vliegen, het ontaardt in een ware slachtpartij zonder genade, zonder uitzicht op een oplossing. Officieren komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Zij weten meer, meer over de beer-man die de indianen moet helpen de bergen terug aan het indaanse volk te geven.

Het snel vertelde verhaal is ook snel uitgelezen. Het zal ons leren om toch wat langer bij de tekeningen stil te staan want we dichten Bossard graag een mooie carrière toe. Als inkleurder stond hij al loodrecht in de schoenen, ook als tekenaar ontplooit hij zijn ware talenten van een striptekenaar die zijn publiek iets degelijks te bieden heeft. We houden 'm in de gaten, zijn scenarist ook.

> DAVID STEENHUYSE — september 2015