Bibliografie van Kerasco√ęt
• Donjon Avondschemer
• Mooi Duister
• Mooi Duister
• Satania
Bibliografie van Hubert
• De Alchimist
• Had Meneer Nog Iets Gewenst?
• WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog
BEELDSCHOON 1
Vervuld Verlangen


Kerasco√ęt + Hubert • Uitgeverij HUM!
48 p. (HC)
Duister sprookje

Pagina 1: het meisje Sardine bekijkt haar weerspiegeling in een emmer water. Van de aanblik wordt ze niet vrolijk, maar ze probeert zich toch wat op te tutten. Enkele kwajongens verstoren met een welgemikte steen het tafereel. Back to reality: Sardine is weinig geliefd. Haar petemoei nam haar en haar moeder in huis en beschouwt haar als een meid voor alle werk met een specialisatie in het fileren van vis, dag in dag uit. Haar geur is herkenbaar. Pieter, haar neef, schenkt wel aandacht en vriendschap aan haar, maar daar is zijn moeder niet mee opgezet. Na nog een paar vernederingen vindt ze gehoor bij een betoverde pad. Sardine mag een wens vertellen die de pad zal vervullen. De pad kan de natuur niet veranderen, maar wel de beleving ervan. En zo is Sardine van het ene moment op het andere een weergaloze schoonheid, maar alleen in de ogen van anderen, niet in de spiegel. Haar verregaande aanbiddelijkheid brengt haar aanvankelijk meer in problemen dan dat ze er de vruchten van kan plukken. Tot de kasteelheer voor haar valt die haar de nieuwe naam Beeldschoon geeft. En ze leefden nog lang en gelukkig?... No way! Hier begint het pas.

Het sprookjesachtige verhaal van Beeldschoon komt met een duister kantje. Er vallen doden, machtswellust verdringt onschuld terwijl een beetje wraak, heel veel jaloezie en wapengekletter niet ver weg zijn.


Kerascoët brengt het sprankelende verhaal van Hubert Boulard (vooral actief als inkleurder, ook van Beeldschoon, maar je kent 'm misschien als scenarist van de in vertaling onvoltooid gebleven De Alchimist, verschenen bij TOOG), eum, beeldschoon in beeld. Achter het pseudoniem schuilt het koppel Marie Pommepuy en Sébastien Cosset naar het gelijknamige dorpje in Bretagne waar Marie opgroeide. Ze zijn op grafisch gebied van alle markten thuis: illustratie, strip, tekenfilm tot kostumering toe. Ze werkten ook aan de tekenfilmserie Kleine Vampier naar de jeugdstripreeks van Joann Sfar. Dat leverde hen een verzoek van Sfar op om twee albums van Donjon Avondschemer te tekenen. Maar een van hun allermooiste publicaties blijft wel de trilogie Beeldschoon waarvan de delen 2 en 3 in respectievelijk oktober en december in het Nederlands zullen verschijnen. Het wordt er alleen maar beter en mooier op. Alleen al de sublieme cover van deel 3 is het inlijsten waard. Bovendien speelt Marie haar fascinatie voor patronen en repetitieve decorelementen steeds meer uit in de volgende delen. De piekfijne kasteeltjes en dorpsgezichten in dit eerste deel zijn hier al een veelbelovend voorsmaakje van.

> DAVID STEENHUYSE — september 2015