DE LEGENDE VAN HET WISSELKIND Integrale Uitgave: 1. Het Buitenbeentje - 2. De Boeman - 3. Spring Heeled Jack - 4. Schaduwranden - 5. Asrai-Nacht
Xavier Fourquemin + Pierre Dubois • Le Lombard 296 p. (HC)
|
|
Integraal jonkie |
|
Dat integrale uitgaven in opkomst zijn, is een understatement dit jaar. Veelal betreffen het oldies die opnieuw worden uitgegeven in een verzorgde uitgave zoals Roodbaard, Tanguy en Laverdure, Baard en Kale en zeer recent Johan en Pirrewiet. Dat ook jonkies worden uitgegeven in een integrale uitgave bewijst deze De Legende van het Wisselkind door scenarist Pierre Dubois en tekenaar Xavier Fourquemin. Laatstgenoemde heeft de (deels) vertaalde reeksen Outlaw, Alban en het one-shot Miss Endicott op zijn palmares terwijl hij met De Wezentrein nog een reeks heeft lopen. Dubois staat bekend als een elfenliefhebber, zo heeft hij onder andere het door René Hausman getekende Vrije Vlucht-album Laïyna, dat met het vervolg De Stenen Burcht ook al als integrale werd uitgegeven.
Beide heren creëren in deze reeks een wereld die zich op verschillende locaties afspeelt. Het begint op het platteland waar een mensenbaby wordt verwisseld door een elfenkind. Vervolgens verhuist de hele familie naar Londen. Hoofdpersoon Scrubby ontdekt steeds meer over zijn afkomst als elf en ondertussen waart er een vrouwenmoordenaar door Londen die geïnspireerd is door Jack The Ripper. En er is zelfs een bijrol voor Peter Pan weggelegd.
De tekeningen van Londen waar de industriële revolutie aan zijn opmars begint, vormen het sterkste deel van het verhaal. De vieze straten, de ongure types en de sfeer, doen je als lezer met enige fantasie voorstellen hoe het toen was. Een andere specialiteit van Fourquemin zijn het weergeven van fantasywezens zoals elfen, tovenaars en dwergen. Liefhebbers hiervan zullen zijn sfeervolle tekeningen zeker waarderen. Ook van Dubois kunnen we zeggen dat hij zijn huiswerk heeft gemaakt. Hoewel het verhaal geen klassieker is en sommige personages wat snel worden geïntroduceerd, weet hij een vlot verhaal te vertellen.
Het voordeel van een integrale uitgave is dat je op een luie avond lekker kan doorlezen en niet hoeft te wachten op het vervolg. |
|
> DAI HEINEN — september 2015 |