Bibliografie van Ardian Syaf
• De Dresden Files
• Green Lantern
Bibliografie van J. Michael Straczynski
• Before Watchmen
SUPERMAN: EARTH ONE 3


Ardian Syaf + J. Michael Straczynski • RW Uitgeverij
144 p. (HC)
Evenwichtsoefening

Na vorige gevechten die Superman op aarde moest ondernemen en die nogal wat wereldburgers het leven kostte, is zijn populariteit geslonken als een teiltje melk bij een dorstige kat. Het koppel Lex en Alexandra Luthor komt bij de Verenigde Naties met een voorstel op de proppen om hem zijn krachten te ontnemen. Van Supermans verwoeste thuisplaneet Krypton komt zijn oom, generaal Zod-El, overgevlogen. Hij wordt prompt een nieuwe tegenstander voor de Man van Staal. Zod-El wil Superman gewoon zien sterven. Dat voornemen dateert nog van een situatie op Krypton waarbij Zod-El lijnrecht tegenover de principes van zijn broer Jor-El (Supermans vader) kwam te staan. Op de koop toe voert Lois Lane een onderzoek naar de achtergrond van Clark Kent en komt Lisa, de buurvrouw van Clark die in dit deel veel tijd met hem doorbrengt, achter Clarks grote geheim. Ze weet niet goed hoe ze hem kan vertellen dat ze zijn geheim kent.

Het uitspelen van dergelijke psychologische dilemma's tegen de grotere, spectaculaire intriges is weer een mooie evenwichtsoefening geworden van scenarist J. Michael Straczynski. Dit is de broodnodige dimensie om het superheldengenre op te tillen naar een meergelaagde strip voor volwassenen.

Nieuwe tekenaar Ardian Syaf, een Indonesiër, nam het stokje van Shane Davis over alsof het niets was. Het hoge, realistische niveau blijft gehandhaafd. Zeer goede prestatie.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2015