Bibliografie van Chaiko Cai Feng
• Agatha Christie - Moord in de Oriënt-Expres
Bibliografie van Benjamin von Eckartsberg
• Agatha Christie - Moord in de Oriënt-Expres
• Gung Ho
KRONIEK DER ONSTERFELIJKEN 4
De Vampier 2


Chaiko Cai Feng + Benjamin von Eckartsberg/Wolfgang Hohlbein • Gorilla
48 p. (HC)
Blikkerende tanden

Deel 3 is amper koud of hier is de vertaling van deel 4 al. Zo zet je een reeks pas neer. En als 't dan nog eens van een meer dan behoorlijk kaliber is, dan hoor je ons kirren van plezier.

Dit vervolg en slot van het tweede tweeluik naar de romanreeks van de Duitse schrijver Wolfgang Hohlbein verschaft je nochtans geen greintje amusement. Geen vrolijke scènes of scherts, alleen veel geweld, bloed, duisternis en uitzichtloosheid. Het gaat al een tijdje over onsterfelijkheid, over vampiers die niet uit te roeien zijn, maar daarom niet minder menselijk zijn. In dit album kruist het pad van de ons ondertussen bekende figuren uit de vorige delen met dat van een nog beroemder figuur: prins Vladimir Tepes, de rode ridder, de draak, de spietser, iemand die in martelen een vorm van kunst ziet, kortom Dracula! Deze man droomt van onsterfelijkheid terwijl Andrej Delany in de eerste plaats moet doden om te overleven. Terwijl Tepes strijdt tegen de Turken die zijn land Transsylvanië in de vijftiende eeuw bezetten, heeft hij ook een persoonlijke vete met Andrej uit te vechten. Op 't eind staat de onschuld van een kind op het spel. Het lot van Andrej blijft bezoedeld met bloed.

Sinds het vorige deel nam de van Shanghai afkomstige Chaiko Cai Feng het over van de niet minder getalenteerde Duitser Thomas von Kummant. Het somber ingekleurde realisme staat op een zeer hoog niveau, maar ook de uitwerking van de expressies maakt van deze reeks een bewerking die nergens verveelt of too much is.

Deel 6 verscheen in juni 2015. We hopen dat we dit najaar nog onze blikkerende tanden in de vertaling kunnen zetten.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2015