HEARTLAND STORIES 1
Robocity


Marlon Teunissen • Dark Dragon Books
80 p. (HC)
Ook voor mangahaters

Sophia, een blitse meid met pront kontje, krijgt met haar motor pech in de woestijn. De benzine is op. In haar reservejerrycan zit net zo min een druppel. Wat verder vraagt ze aan een breiende reuzerobot, die de poort van Robotickcity bewaakt, of ze binnen mag zodat ze benzine kan kopen. Een bordje geeft aan dat de stad verboden is voor mensen. Ze wordt dan ook prompt onderuitgehaald door een laserstraal. Met blikken rommel van een robotkerkhof vermomt ze zich als robot en probeert het opnieuw. Tegen alle verwachting in — de poging is nogal doorzichtig — mag ze de stad binnen. Ze ondervindt snel dat ze daar niet op haar plaats is. Sterker zelfs: ze is er niet gewenst. Een keer Sophia is ontmaskerd, moet ze op de loop. Minirobot Max schiet haar te hulp. Dankzij zijn uitleg krijgen we meer inzicht over de locatie en de situatie, maar daarmee is Sophia nog niet in veiligheid.

Zelden hebben we een tegelijk zo professioneel als sympathiek stripdebuut gelezen als deze Robocity van de Nederlandse Marlon Teunissen. Het pretentieloze verhaal gaat er in als zoete koek en vraagt gewoon naar meer. De op manga's geënte tekenstijl hoeft mangahaters niet af te schrikken. Op een wegvallend neusje in zijprofiel na en wat gedol met ogen, pupillen en wijd opengesperde mondjes hebben we nergens de indruk dat Marlon zich per se en pertinent aan een Nederlandse manga wilde wagen.

Maar het is al te gek dat we dit nu zo graag willen aanprijzen aan lezers die doorgaans met een boog om manga's of manga-achtige strips lopen. Geef nu gewoon die kans aan Robocity en taxeer het op de verdiensten van de strip. Toeval of niet, de organische Sophia contrasteert niet eens met de mechanische bevolking van Robocity en werkt bijgevolg een potentieel bijkomstige afstandelijkheid uit de weg. De oogopslag, houdingen en expressies van die metalen figuren vullen het wereldje van Sophia aan. Dergelijke persoonlijkheid kwam ook al adequaat over in de animatiefilm Robots van Blue Sky Studios. En dat wereldje, zo gaven we al aan, mag van ons zeker een vervolg krijgen. Bezoek in afwachting van meer stripwerk van Teunissen alvast haar website.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2015