DETECTIVE CONAN 1-2


Gosho Aoyama • Kana
192 p. (SC)
De kleine professor
Nadat gangsters hem vergiftigden, moet de zestienjarige superdetective Shinichi Kudou verder in het lichaam van een zesjarige. Om zijn vriendin Ran en de rest van de omgeving niet van streek te brengen, neemt hij dan ook meteen een andere naam aan: Conan Edogawa genoemd naar de twee detectiveschrijvers Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) en Rampo Edogawa. Hij trekt vervolgens in bij Ran en diens vader, een mislukte privédetective. Niettemin biedt dit hem de mogelijkheid de daders die hem vergiftigden achter de schermen op te sporen. Als hij daarin slaagt, kan zijn vriend en geleerde Agasa een tegengif bereiden. De weg naar zijn doel loopt uiteraard niet vlot. Moordzaken, ontvoeringen en familiedrama's vormen diverse obstakels.

Mangaka Gosho Aoyama steekt niet onder stoelen of banken dat hij een fan is van het detectivegenre. De keuze om een manga te maken rond dit onderwerp lijkt ons dan ook een zeer logische keuze. Bovendien konden we ons tijdens het lezen niet van de indruk ontdoen dat Gosho zichzelf als uitgangspunt voor zijn manga genomen heeft (getuige de passie voor detectiveverhalen van het hoofdpersonage). Voor volwassenen lijkt het uitgangspunt van de zesjarige detective misschien te ongeloofwaardig, maar de kracht van deze manga ligt hem eerder in de wijze waarop Conan met deze handicap omgaat en de interactie tussen de jonge speurneus en zijn omgeving. Met Ran bijvoorbeeld, die niet verstopt dat Shinichi haar grote held is, praat vrijuit over haar gevoelens tegen Conan terwijl ze bij zijn alter ego nooit open kaart durfde te spelen. En met de lullige privédetective die de ene blunder na de andere maakt, maar dankzij Conans hulp plotseling de moeilijkste zaken kan oplossen.

Het tekenwerk van Gosho is trefzeker en past zeer goed bij het thema. Conan wordt als ontwapenend jongetje neergezet, sterk in strijd met zijn kennis en bewustzijn. Erg drukke scènes zijn beperkt gebleven, aangezien de nadruk vaak op details in de te onderzoeken zaken ligt.

In Frankrijk verscheen deze zomer deel 55 van Détective Conan. We staan dus mijlenver achter. Maar... niet getreurd! De tweemaandelijkse verschijningsfrequentie die Kana handhaaft, zorgt voor een bij te houden leestempo en garandeert op langere termijn een inhaalbeweging. Naast de andere shonentitels van Kana is Detective Conan weer eens totaal iets anders. Zowel jong als oud kan plezier aan deze reeks beleven... Ondergetekende was alvast dik drie kwartier zoet met alleen al het eerste deel."It's elementary!"
> JACKY CORNELIS — november 2007