HILDA 1-2
1. Hilda en de Trol - 2. Hilda en de Reus van Middernacht


Luke Pearson • Scratch Books
36 p. (HC)
Tijdloos

Hilda is een pittig meisje dat samen met haar moeder in een klein huisje op 'den buiten' woont. Daarnaast loopt er ook nog een grappig huisdiertje in en uit: Takkie, een hondachtig wezentje met een minigewei. Dat is trouwens niet het enige rare creatuur dat het vreemde Hilda-universum bewoont. In deze eerste twee delen, Hilda en de Trol en Hilda en de Reus van Middernacht, vergast auteur Luke Pearson ons namelijk niet alleen op trollen en reuzen, maar passeren er onder andere ook nog onzichtbare dwergen, een vreemd houtmannetje met een reusachtige villa, een verdwaalde watergeest en rondvliegende super furry animals de sprookjesachtige revue. Hilda bejegent hen allemaal met het nodige respect en toont in haar kinderlijke naïviteit niet de minste verbazing als ze hen in de buurt tegenkomt.

Ook al is de Hilda-reeks in de eerste plaats bedoeld voor de jongere striplezers, Pearson heeft doorheen de jaren ook een serieuze fanbasis opgebouwd bij een volwassen publiek. Je kan dan ook niet anders dan onder de indruk zijn van zijn inventieve verhaaltjes (waar je zelfs de nodige kritiek op de moderne samenleving uit kan distilleren) en zijn prachtige tekeningen die nét de juiste dosis nostalgie bevatten om de vintageliefhebber (en wie is dat niet tegenwoordig?) over de streep te trekken. De sfeer en setting doen heel Noord-Europees aan, ook al krijg je nergens een exacte geografische situering.

In de Angelsaksische landen heeft de jonge Britse uitgeverij Nobrow zich op enkele jaren weten te profileren als dé uitgeverij van het betere jeugd- en kinderboek. In hun portfolio zitten al heel wat gerenommeerde artiesten van over de hele wereld en we hopen dat Scratch Books en co. ook eens een scherpe blik op hun andere uitgaven willen werpen.

Tijdloze klasse is dit!

> MARIO STABEL — mei 2015