Bibliografie van Callixte
• De Autoreportages van Margot
Bibliografie van Michel Kœniguer
• Misty Mission
EIGHTBALL HUNTER 1
Loser


Callixte + Michel Kœniguer • Gorilla
48 p. (HC)
Pulp deluxe

Ach neen! Dat kan toch niet?! Teken dan toch een andere auto, kerel! Dat perspectief van die Mercedes klopt toch niet! Grrr! We zijn nog geen volledig kadertje ver en we zitten al op ons paard. Waar hebben we nu weer ons geld aan weggegooid? En dan te denken dat we hiervoor de luxe editie van Weng Wengs klassieker For Y'ur Height Only hebben laten staan! Te doeme toch.

Maar we vermannen ons en besluiten toch dapper verder te lezen. Amper zes kadertjes verder gaan we compleet overstag. Yieha! Wat een badassmotherf*ckerpulpstrip is me dat hier! En wat zien die Simpsons er mega-bère uit! Volg je niet meer? Wel, alles begon bij een nachtelijke afspraak tussen een Latino en een Aziatische gangsterbende, ergens in een goor straatje in Los Angeles. De Jappen stonden klaar om voor 500.000 dollar cash een gewapende vrede af te kopen. Maar net op het moment dat de deal afgerond ging worden, werden de gangsters zelf overvallen door een gewapende bende vermomd als de Simpsons. Enkele minuten en doden later was het succes compleet. De derde hond in het kegelspel was rijk. Schandalig rijk. Eenmaal in veilige oorden trok dit nieuwe A-Team haar maskers af. Het waren flikken! Echte dan nog! Wat verderop, in een Pulp Fiction-wegrestaurantje was een Russische zware crimineel in gesprek met een kleine garnaal Dino Laurentii. De deal om een koffertje met contanten af te leveren in Las Vegas was vlug rond. Intussen heeft premiejaagster Maverick van bureau Eightball Hunter haar handen vol. Straks komt de sociaal werkster om te controleren of haar dochter bij haar mag intrekken en ze moet snel nog wat klein crapuul opsnorren en inrekenen. En dan komen deze verhaallijnen samen...

Het was even schrikken toen we merkten dat tekenaar Callixte, die we kennen van het aardige De Autoreportages van Margot, verantwoordelijk was voor deze strip. Dit is duidelijk iets totaal anders, minder ons ding, maar iets zegt ons dat de Fransman hier enorm veel lol aan beleefd zal hebben. Bijna alle personages zijn cameo's van filmsterren. In de vijfsterrencast ontdek je onder meer Arnold Schwarzenegger als Russische gangsterbaas en zijn Twins-maatje Danny DeVito als de kleine garnaal. En wat te denken van Hulk Hogan, Vin Diesel of George Clooney! Dit is leuk! Minder is wel dat deze cameo's zich in deze actiestrip voortbewegen met een houterigheid waar zelfs Aldebaran-tekenaar Léo zou van opkijken. Vreemd genoeg hebben Callixtes dames, die alle wetten van de zwaartekracht tarten, hier geen last van. Wij kunnen hier perfect mee leven.

Scenarist Michel Kœniguer kwam met dit tweeluik origineel en interactief uit de hoek. Op het eind van dit deel zijn er vier mogelijke daders van een diefstal. Via online-enquêtes liet hij de lezers beslissen wie de uiteindelijke schuldige was en het slotdeel werd hieraan aangepast. Voor ons maakt deze gimmick niets meer uit. Het verhaal van deze pittige detective is geschreven en lijkt zo weggelopen uit de betere Amerikaanse tv-serie. Goede dialogen, een lekkere plot en knallende actie. Weng Weng zaliger zou jaloers geweest zijn.

Eightball Hunter is edelpulp in de beste zin van het woord. Zalig!

> WOUTER PORTEMAN — mei 2015