Bibliografie van Dan Jurgens
• Green Lantern
Bibliografie van Jesús Merino
• Justice League Herboren
Bibliografie van Vicente Cifuentes
• De Oorlog der Werelden
• Murdervale
Bibliografie van Tom Raney
• Superman: De Oogst
SUPERMAN 2
Geheimen en Leugens


Dan Jurgens/Jesús Merino/Vicente Cifuentes/Rob Hunter/Ray McCarthy/Pascal Alixe/Marco Rudi/Tom Raney/Micosuayan + Keith Giffen/Dan Jurgens/Scott Lobdell/Fabian Nicieza • RW Uitgeverij
176 p. (HC)
Schisma

Zo lang Superman op Aarde vertoeft zal er altijd wel een tegenstander zijn die het hem in één of meerdere hoofdstukken van een comicbundeling knap lastig maakt. In dit geval beproeft de in het Himalayagebergte teruggetrokken alien Helspont Supermans krachten. Helspont is op Aarde neergestort en vond door een zoeker de aanwezigheid van een Kryptonees, het buitenaards ras met wie Helspont nog een rekening te vereffenen heeft. Hij wil Superman enigszins tot slaaf maken, een gebruik dat zijn eigen ras, de Daemonites, zich eigen hebben gemaakt door over hele Melkwegen te heersen en er over volgelingen te beschikken. Tot nu toe lieten de Daemonites de Aarde links liggen. Helspont wil daar verandering in brengen, maar hij vraagt zich ook af waarom de Aarde dan niet onder Kryptonese heerschappij is gevallen. Hij wil Superman voor zijn kar spannen. Maar daar staat Supermans moraal uiteraard tegenover. Behalve met deze welbespraakte "meester" krijgt onze superheld ook nog te maken met de verrassend sterke misdadigster Anguish tegen wie Superman fysiek geen verweer heeft want hij kan haar niet eens aanraken. Ondertussen onthult een reporter Supermans ware identiteit, of dat denkt die reporter toch. Maar de persoon tegenover wie de Man van Staal zich nog het ongemakkelijkst voelt, is Lois Lanes zus. Allerlei beloftes en afspraken kan Superman door tal van dringende omstandigheden (het redden van de wereld en zo) niet nakomen, en dat maakt de Lane-zusjes behoorlijk pissed!

Deze hoofdherlancering van de reeks Superman ging stevig van start en zet die goede eerste indruk niet alleen verder, het steekt nog een tandje bij. De schurk van dienst is er een van formaat. Lezers die het personage Helspont nog niet kenden, krijgen voldoende inlichtingen over zijn achtergrond zodat een vlotte lezing gewaarborgd blijft. Ondanks de vele namen in het colofon met auteurs oogt het realisme homogeen.

Toch moet deze Superman-reeks het afleggen tegen gebundelde miniseries en andere titels als All-Star Superman, Superman for Tomorrow, Earth One en andere memorabele Supermannen die RW Uitgeverij al vertaalde, gewoon omdat die net even meer diepgang bevatten. De laatste jaren bood de vertaaluitgever wel keuze zat om je in het superheldengenre te begeven waarin de larger than life-thema's vaak genoeg gecompenseerd worden met psychische zielenroerselen van de hoofpersonages. Voor ons blijft het een aangename afwisseling met de Europese aanpak, al proberen we steeds minder een lomp schisma te zien tussen beide continenten.

> DAVID STEENHUYSE — april 2015