Bibliografie van Wu Qing Song
• De Schaduw en het Vuur
SHI XIU - KONINGIN DER PIRATEN 3
Het Lokaas


Wu Qing Song + Nicolas Meylaender • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Een intrige als van Roodbaard

"Topniveau", dat was een van de omschrijvingen die we gebruikten voor de in januari verschenen delen 1 en 2 van deze nieuwe reeks. We trekken onze woorden niet in.

Voormalig Chinese prostituee Shi Xiu won in die vorige delen het hart en het vertrouwen van een piratenkapitein. Door haar goeie raad en strategisch inzicht kwam ze snel aan zijn zijde te staan om mee het gezag te voeren over de piratenvloot. Lang niet elke piraat ziet dat zitten. Ook op een Brits schip, waar Shi Xiu met haar zoon op terechtkomt, moet ze kampen tegen vooroordelen... Een vrouw aan boord, een Chinese dan nog!... Ze dist een verhaal op dat ze de vrouw is van een Portugese handelaar naar wie ze onderweg was. Haar schip werd zogezegd overvallen door piraten aan wie ze kon ontsnappen met haar bediende (in werkelijkheid haar zoon). Ze vraagt of ze aan boord mag blijven van het schip. Geen probleem voor de kapitein. Had-ie maar twee keer nagedacht! Tijdens haar infiltratie onderzoekt ze het schip om het gemakkelijker door haar piraten te kunnen laten enteren. Ondertussen gaat haar aanwezigheid aan boord lang niet onopgemerkt voorbij. Er zijn er die zich door haar laten charmeren. Maar er komen ook vragen over haar verdachte verhaal.

Deze historisch verantwoorde stripreeks leest als een exotisch avonturenverhaal met heel wat actie. De intrige had Jean-Michel Charlier kunnen bedenken voor de piratenreeks Roodbaard, met dat verschil dat het sterke hoofdpersonage van dienst nu een vrouw is. Shi Xiu kan zich na amper drie verschenen delen al vlijen naast andere straffe, geëmancipeerde stripmadammen aan wie er tegenwoordig allerminst een gebrek is. De mooie tekenstijl en al even geslaagde inkleuring vallen opnieuw in de smaak. Dat is een subjectief oordeel en daar hoeven we ons dus niet per se voor te verantwoorden.

> DAVID STEENHUYSE — april 2015