Bibliografie van George R. R. Martin
• De Hagenridder - A Game of Thrones Prequel
A GAME OF THRONES 12


Tommy Patterson + Daniel Abraham/George R. R. Martin • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Underdog

Met deel 12 sluiten Tommy Patterson en Daniel Abraham hun bewerking van het eerste seizoen van Game of Thrones, of veeleer hun versie van de fantasyromans van George R. R. Martin af. Fans van de serie weten dat deze cyclus eindigt met een 'hete' scène, een climax van jewelste die je meteen zin geeft om je tanden in het vervolg te zetten. Abraham weet de essentie van het bronmateriaal te vatten. Hij wisselt even gezwind van decor en personages zonder dat hij en wij het overzicht verliezen. Op dat gebied is A Game of Thrones, de strip, lang geen flauw afkooksel van de boeken of de tv-reeks.

In vorige besprekingen hebben we ons afwisselend negatief en positief uitgelaten over de tekeningen van Patterson. Uiteindelijk, met dit laatste album, valt hij alsnog door de mand. In scènes die zich niet in verduisterde ruimtes afspelen kan hij zijn matige en overhaaste tekenstijl niet langer camoufleren. In zijn voordeel spreekt ons vermoeden dat er een tijdsdruk mee gepaard ging om zijn deadlines te halen. Het zou nooit ten koste mogen gaan van de kwaliteit. Ondermaats dus. En zeggen dat hij met vorige delen zijn eigen maat hoog genoeg vastlegde om er ons mee te blijven bekoren. Qua impact komen de belangrijkste scènes, en al zeker de climax, adequaat uit de verf. Maar hoeveel beter had het kunnen zijn als de lijnvoering ook om van te smullen was?Anders is het met De Hagenridder. De tekenstijl is gelikter en komt veel meer over als een afgewerkt product. In deze prequel, die zich honderd jaar voor de gebeurtenissen in A Game of Thrones afspeelt, is Dunk een voormalig schildknaap die als kersvers ridder deelneemt aan een toernooi. Daar komt hij in een lastig parket door een aanvaring met de machtige Aerion Targaryen. Hij kan zijn onschuld bewijzen als hij een zevenkamp wint. Hij moet dan wel zes kampioenen overtuigen die voor zijn zaak willen strijden, letterlijk dus, in de arena waar het toernooi in volle gang is. Maar zes strijdmakkers vinden, is lang geen sinecure voor Dunk die nog niets heeft bewezen en precies enkel zijn sympathie kan uitspelen. Hij moet het bovendien opnemen tegen de gevreesde en strijdvaardige Targaryen-prinsen en de Koningsgarde die met even veel kampioenen moeten opdraven. Maar kijk, steun krijgt hij gelukkig uit onverwachtse hoek.

De Hagenridder is een amusante, zesdelige reeks die in 2007 al eens in gebundelde vorm bij Mynx (een imprint van Luitingh-Sijthoff, eigenaar van Uitgeverij L) verscheen. De beperkt gehouden setting in en rond het kampement vormt net de sterkte van deze reeks. Dàt en een ogenschijnlijke underdog als hoofdrolspeler.

De Hagenridder staat geheel los van A Game of Thrones en heeft beslist een zelfstandig bestaansrecht verworven. Wie houdt van riddertjes, het nodige wapengekletter en het onvermijdelijke steekspel, kan zijn hartje ten volle ophalen aan deze reeks.

> DAVID STEENHUYSE — april 2015