Bibliografie van Emmanuel Guibert
• De Dochter van de Professor
• De Fotograaf
• De Fotograaf
• De Oorlog van Alan
• Kapitein Scharlaken
• Lugubere Verhalen: De Bruine Pest
• Zwarte Olijven
DE JEUGD VAN ALAN 
Herinneringen aan Alan Ingram Cope


Emmanuel Guibert • Scratch Books
160 p. (SC)
Het 'episch centrum' van ons ongenoegen

De Jeugd van Alan is een heerlijk meanderende prequel op De Oorlog van Alan. Nergens wereldschokkend qua inhoud, maar de kunst van het vertellen tot in al zijn finesses uitgepuurd.

Emmanuel Guibert
leerde in de jaren 1990 Alan Ingram Cope kennen en destilleerde uit hun gesprekken al het drieluik De Oorlog van Alan die de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de jonge soldaat Cope bekeek. Wie deze al gelezen heeft, kan zonder aarzelen in dit volume duiken. Wie ze nog niet kent: rep je naar de stripboer.

Guiberts stijl is lichtjes anders, overduidelijk meer gebaseerd op foto's, maar nog steeds verstild en vol finesse. Voor wie oog heeft voor la petite histoire en zich al eens graag mijmerend laat meevoeren door een grijsaard in een krakende leunstoel door de nevelen van de tijd is dit smullen geblazen. Wie echter, zoals wij, ook oog heeft voor de talrijke, taalkundige slordigheden die uitgeverij Scratch Books zonder verpinken durft laten staan, zal al snel beginnen mopperen. De prijs voor taalkundige flater van het jaar willen we nu al uitreiken voor de term "episch centrum". Aangezien Cope het hier over een aardbeving heeft, zijn we zeker dat men het woord "epicentrum" bedoelde. Een ander prijsbeest betreft een verhuis naar het oosten terwijl het wel echt om de Westkust gaat. Of hoe je het Franse ouest (westen) en est (oosten) zonder verpinken dooreen kan haspelen. Het volledig lijstje flaters kan je op de redactie opvragen met een gele briefkaart. Het verknalt het boek niet, maar het stoort. Stel je Maggie Gyllenhaal met een donzig snorretje voor. Je blijft ernaar staren. Scratch, grijp pincet en spiegel, en schaaf die fouten weg!

Voor de rest een strip die we met plezier in ons eindejaarslijstje zullen opnemen.

> WIM DE TROYER — april 2015