Bibliografie van Roelof Wijtsma
• Arin en het Volk van de Hunebedbouwers
• De Ontvoering van Philips Willem
• Doolhof van Eeden
• Getekend
• Roel Dijkstra
IVO EN DE VIKINGSZOON 2
Het Gevaar in de Grot


Roelof Wijtsma • Christelijke Tijdschriften bv
80 p. (SC)
Spanning en sensatie voor de jeugd

Het open einde van het eerste deel resulteert in dit tweede deel. Even een recap: de Noormannen vallen in de negende eeuw een dorpje in Nederland binnen en nemen er Ivo mee als kameraadje voor Leif, de zoon van de hoofdman. Ivo wint de sympathie van de Vikings tot grote jaloezie van Leif. Ondertussen reist Ivo's vader zijn zoon achterna. Alles komt goed en Ivo en zijn vader besluiten bij de Vikings te blijven. En Ivo en Leif worden de beste vrienden.

In dit tweede deel is de winter aangebroken. Het voedsel is schaars en dan wordt de diefstal van voorraden allerminst geapprecieerd. Ivo en zijn vader worden onterecht beschuldigd, ofschoon Ivo en zijn vrienden met eigen ogen een 'uitsluiper' aan het werk zagen. Het zou wat te maken kunnen hebben met een grot in de buurt. Maar het mag niet baten. Hoewel de hoofdman het wel voor hen heeft, kan hij niets doen voor hen. De Ting (volksvergadering) beslist namelijk over hun lot. Het verdict valt: de doodstraf.

Roelof Wijtsma levert opnieuw een voor de jeugd voortreffelijk geschikt avonturenverhaal dat het doelpubliek spanning en sensatie biedt. Zijn tekenstijl is losjes, maar helder. De inkleuring is sfeervol en ondanks de winterse taferelen warm en knus. Het geheel is aantrekkelijk en kon minder jeugdige lezers als wij alweer overtuigen.

> DAVID STEENHUYSE — april 2015