Bibliografie van Frédéric Zumbiehl
• De Avonturen van Buck Danny
• Team Rafale
DE AVONTUREN VAN BUCK DANNY "CLASSIC" 2
Duel boven Mig Alley


Jean-Michel Arroyo + Frédéric Zumbiehl • Dupuis
48 p. (SC)
Rocky in de lucht

Het eerste deel van deze spin-off smaakte ons al goed en ook het vervolg gaat verder op de ingeslagen weg, of in dit geval kunnen we beter vlucht zeggen. Buck Danny "Classic" speelt zich af tijdens de beginjaren van Buck Danny, Jerry Tumbler en Sonny Tuckson in de luchtmacht. De setting is dit keer de Koreaanse oorlog en dat is een ideale tijd om ouderwetse avonturenverhalen in te plaatsen.

In het vorige album lazen we al dat de Amerikanen en de Russen strijden om het Koreaanse luchtruim. De Russische MIG-straaljagers zijn ook nu nog bekend, maar de Amerikaanse Sabres zijn zeker niet slecht. Het oordeel over welk vliegtuig het beste is, laten we over aan ervaren piloten. Het langverwachte duel tussen Buck Danny en de Russische kolonel Korsakov doet ons ergens denken aan filmscenario's à la Rocky. De kwade tegenstander wint de eerste ronde, maar op karakter komt de Amerikaanse held altijd terug. Gelukkig heeft schrijver Frédéric Zumbiehl nog enkele zijstappen in petto waardoor er verschillende verhaallijnen door elkaar lopen waardoor een aangenaam scenario ontstaat met als rode draad het aanstaande, definitieve gevecht tussen Korsakov en Danny. Sonny Tuckson wordt gevangen genomen door de Russen en op de trein gezet naar Moskou. Aan Jerry Tumbler de taak om zijn oude strijdmakker te redden.

Sommige gebeurtenissen komen wat toevallig over en ook het ultieme gevecht tussen Danny en Korsakov is minder spectaculair dan gedacht. Wij hadden een voldaan gevoel toen we het album uithadden, maar als het verhaal wat langer had geduurd was het beter afgerond. Nu is het einde nogal abrupt.

Wat Zumbiehl wel handig doet, is historische feiten gebruiken zoals het overlopen van de Noord-Koreaanse piloot met zijn MIG-toestel. Opvallend genoeg speelt ook KGB-directeur Lavrenti Beria een bijrol in het verhaal. Recent kwam hij (en Jozef Stalin) ook voor in het nieuwste album van de vrouwelijke piloot
January Jones. Overigens overleed Beria op 23 december 1953 nadat hij in ongenade was gevallen bij het Centraal Comité van de Sovjet-Unie. Laatste wetenswaardigheid van dit album is dat een piloot die ernstig gewond raakt, luistert naar de naam Cooper...

Over de tekeningen van Jean-Michel Arroyo kunnen we alleen maar positief zijn. Ze zijn perfect voor een serie als Buck Danny en het zou ons niet verbazen als we zijn naam in de toekomst nog veel vaker gaan horen. We speuren nu al de horizon af naar deel 3 van deze geslaagde subreeks. En "Classic" klinkt toch beter dan "de jonge jaren van", of niet?

> DAI HEINEN — april 2015