DE GOUDEN JAREN VAN MICKEY MOUSE 2
1938 | 1939


Floyd Gottfredson • Dark Dragon Books
128 p. (HC)
Multi-inzetbaar

Joepiejuj, Dark Dragon Books pleziert ons met een tweede verzameling golden oldies van Mickey Mouse. In wat we tot nu toe hun mooist verzorgde reeks vinden, staan de langere verhalen De Witte Walvis en De Loodgietersbende, waarin avontuur, mysterie en spanning de boventoon voeren, de kortere lolbroekverhalen Mickey als Garagehouder en Mickey met Vakantie, een heleboel Zondagsstrips (gags in drie stroken) en de redelijk trouwe stripbewerkingen van de tekenfilmpjes Het Dappere Snijdertje en Mickey en Robinson Crusoe.

De Witte Walvis en De Loodgietersbende krijgen de meeste omkadering. In het eerste heeft Mickey het moeilijk om thuis te blijven zitten na zijn avontuur in Medioka. Met Goofy monstert hij aan op een walvisvaarder waarvan de kapitein het heeft gemunt op een vreselijke walvis. Aan boord moet Mickey ondertussen wennen aan het matrozenbestaan. Door zijn geringe lengte is hij veroordeeld tot de rol van scheepsjongen. In de keuken is het dollen met de grappige logica van de kok. Verwcht je niet aan een Moby Dick, verwacht je ook niet aan een bloederig vertoon waarin Mickey uiteindelijk de walvis vangt. Het verhaal krijgt namelijk een twist. In De Loodgietersbende moet Mickey dringend werk zoeken. De beurs is namelijk gecrasht en Mickey verloor al zijn geld. Gek, we hadden in hem nooit een belegger in aandelen gezien. Na een vruchteloze, maar wel grappige zoektocht vindt hij alsnog emplooi bij een loodgieter, ondanks zijn gebrek aan ervaring. Zijn baas neemt het niet zo nauw. Hij maakt volop fouten en zijn loodgeterij wordt steevast afgekeurd door een inspecteur. Hoe komt het dan dat hij zo verdacht kalm blijft... en zich niet veel later verdacht tout court maakt door een reeks inbraken in huizen waar hij met Mickey loodgieterswerk uitvoerde? Mysterie troef en de oplossing ligt minder voor de hand dan je zou aannemen. Dit is gewoon een prima opgebouwd verhaal met heerlijke situatiehumor en een stapel leuke vondsten. In feite is deze omschrijving ineens een samenvatting voor de meeste van de in deze editie gebundelde verhalen.

Mickey blijft het schoolvoorbeeld van een multi-inzetbare avonturenheld, bovendien voorzien van een groot, naturel gevoel voor humor. Af en toe steelt Goofy als oerdomme sidekick de show. Opvallend hoe brutaal hij soms uit de hoek komt, maar Mickey verliest er zijn goed humeur niet bij.

De bijkomende redactionele pagina's zijn niet extreem uitvoerig zoals het Amerikaanse origineel, of zo lijkt het toch door de grotere pagina's, maar de uitgeverij is zo attent om er ook Nederlandstalige covers en oorspronkelijke album- of voorpublicatiegegevens in te verwerken. Je krijgt hoe dan ook een gevarieerd aanbod aan informatie over Mickey Mouse en diens striptekenaars en animators.

We zijn pas de laatste jaren een fan geworden van het personage Mickey Mouse. Ondertussen kunnen we wel stellen dat onze voorkeur meer uitgaat naar het strippersonage — dat toch net iets scherper is — dan naar de tekenfilmfiguur.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2015