Bibliografie van Nix
• Billy Bob
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Hardnekkige Vlekken
• Ief de Chief
KINKY & COSY 1


Nix • Blloan
48 p. (SC)
Recyclage
Jaaaaaa!!!! Al vanaf de eerste kennismaking waren we dikke fan van deze anarchistische zusjes. Ze stalen al de show in Volt, waren dit jaar een van de smaakmakers op het festival van Angoulême en hebben ondertussen hun eerste schuchtere pasjes op Amerikaanse bodem gezet. Daarnaast heeft Nix (Marnix Verduyn) ook vijfhonderd korte filmpjes mee op stapel gezet die bij ons op Jim TV te zien zullen zijn.

Wij kochten in 2001 al het eerste album dat toen nog bij Grint / Van Halewijck verscheen, maar al snel ging Silvester met de rechten aan de haal. In een recent verschenen interview wist Nix ons te melden dat de samenwerking met de Nederlandse uitgeverij toch niet zo smooth verliep als gehoopt en vanaf dit jaar is het Blloan die de honneurs zal waarnemen.

In deze eerste bundeling recycleren ze een aantal gags die we eerder al zagen passeren in Is het nog Ver? en Spoel Mij Uit A.u.b. In vaktermen/promopraatjes spreken ze ook wel eens van een vernieuwde heruitgave of iets dergelijks. Op zich is dit een uitgelezen kans om de flauwe en belegen moppen eruit te zwieren en een topalbum af te leveren. Jammer genoeg missen we in deze vernieuwde editie de flow van die originele albums. Nix gebruikt namelijk regelmatig een bepaald thema in zijn strips en werkt zo via verschillende stroken naar een climax toe. Door een al té rigoureuze selectie gaat dit onderlinge verband jammer genoeg verloren en krijgen we 48 pagina’s geslaagde, maar als los zand aaneenhangende stroken voorgeschoteld. En hoe de eindredacteur erin geslaagd is om een strookje twee keer te laten passeren (op pagina 6 en 29), dat is ons al helemaal een raadsel...

Oude wijn in nieuwe zakken: op zich hebben we daar geen probleem mee. Maar als ze een grand cru serieus verdunnen en laten chambreren in zo'n supermarkt-bag-in-box...? Daar krijgen we stekende koppijn van!
> MARIO STABEL — april 2015