Bibliografie van Sébastien Damour
• Nash
• Pandora Box (deel 7)
• Stadslegenden
• TransGenesis
• TransGenesis - 2029-2034 – Fides
Bibliografie van Rémi Guérin
• Stadslegenden
PINKERTON 3
Dossier De Slachting bij Antietam *1862*


Sébastien Damour + Rémi Guérin • Glénat
48 p. (SC)
Die Pinkerton toch!

In de vorige twee albums hebben we al geleerd dat Allan Pinkerton, de oprichter van het naar hemzelf genoemde detectivebureau, een opportunist is die de wet naar zijn hand zet om resultaten te boeken. Hij schopte het tot lijfwacht van president Abraham Lincoln die in dit derde deel belangrijke beslissingen moet nemen om de Secessieoorlog te doen keren.

Virginia, 1862. Pinkerton is het hoofd van de inlichtingendienst van de Unionisten. Een Noordelijke generaal ziet geen heil in zijn moderne middelen om de vijand gade te slaan. Een luchtballon met telegraaflijn, stel je voor! Maar eigenlijk komt het omdat Pinkerton geen militaire graad heeft. Door zijn strategisch advies wordt hij als een lastpak beschouwd. Wanneer een van zijn bij de Zuidelijken geïnfiltreerde spionnen de hand legt op de aanvalsplannen van de befaamde generaal Lee kan de info het leven redden van tienduizenden soldaten en de oorlog tot een einde brengen. De geschiedenis beslist er anders over. Bij de slag om Antietam, de eerste grote veldslag uit de Amerikaanse Burgeroorlog, sterven meer dan 23.000 soldaten. Een noodzakelijk kwaad, zo blijkt, om er iets van historisch belang door te drukken. Die Pinkerton toch! Doet hij het alweer! Of liggen de kaarten deze keer anders?

De reek Pinkerton was aangekondigd als een driedelige reeks. Het slotplaatje met de tekst "Onze rol is nog niet uitgespeeld" doet vermoeden dat er meer albums zullen volgen. We hopen het want de detectivewestern met atypische morele vraagstukken heeft een verdiend plekje op onze boekenplank verworven, bij de P, alfabetisch gerangschikt zo ergens tussen Pin-Up en Winschluss' Pinokkio.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2015